-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Dodik: Centralna banka BiH više od 15 milijardi KM investirala u inostranstvu

Centralna banka BiH ima investiranih više od 15 milijardi KM u inostranstvu, od čega je oko 11 milijardi KM investirano u obveznice evropskih zemalja, najviše u Njemačkoj i Francuskoj, napisao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, na svom Tviteru profilu.

Kako kaže u zadnjih nekoliko godina, kamatne stope na to su bile negativne, što znači da je ova banka dala novac inostranstvu i još im za to plaćala kamatu.

„Očito je da Centralna banka BiH može finansirati druge države, a samo ne može investirati u obveznice BiH i entiteta, čime se šalje loša poruka investitorima. Devizne rezerve služe kao pokriće za konvertibilne marke i ukoliko bi neka od ovih zemalja odlučila da blokira sredstva koja je dobila od BiH, bio bi srušen monetarni sistem BiH“, naveo je Dodik.

Navodi da je Centralna banka BiH od kamata zaradila preko 500 miliona evra, što je za toliko više nego što je potrebno za pokriće konvertibilnih maraka.

„Izmjenama Zakona o Centralnoj banci BiH moglo bi se emitovati konvertibilnih maraka i za taj novac kupiti domaće obveznice te tako doprinijeti saniranju energetske krize i uložiti u druge privredne aktivnosti u BiH. Ako sad nije vrijeme za tako nešto – kada će biti?“, dodao je Dodik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se