18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Bošnjaci opet bojkotovali komemorativnu sjednicu Skupštine Srebrenica

Odbornici srpske nacionalnosti danas su minutom ćutanja odali počast svim nevino stradalim stanovnicima Srebrenice u proteklom ratu u BiH, dok su Bošnjački odbornici, kao i lani, bojkotovali komemorativnu sjednicu Skupštine ove opštine.

Sjednici, koja je održana povodom obilježavanja stradanja Srba i Bošnjaka iz ove opštine u ratu od 1992. do 1995. godine, od šest bošnjačkih odbornika prisustvovao je samo predsjednik Skupštine opštine Salko Tursunović.

Ostali su bojkotovali sjednicu navodno zbog toga što je, umjesto Tursunovića koji je bio odsutan radi liječenja, pozivnicu potpisao potpredsjednik Skupštine opštine Miloš Milovanović.

Načelnik srebreničke opštine Mladen Grujičić rekao je da su srpski odbornici danas poslali poruku da poštuju sve žrtve kojima su odali poštu dok je bošnjačka strana necivilizacijski propustila priliku da to učini politizujući i svoje i tuđe žrtve.

„Žao mi je što neki iz nerazumljivih razloga bojkotuju ovakav skup nepoštujući ni svoje ni tuđe žrtve. Ako poštujemo tuđe žrtve možemo očekivati da i drugi poštuju naše“, poručio je Grujičić.

On je istakao sadašnja bošnjačka garnitura u lokalnoj vlasti u Srebrenici želi da određuje čije žrtve treba poštovati, iako je odluka o tome donesena u daleko složenijim uslovima, kad su skoro svi odbornici bili ratni veterani.

„Taj skupštinski sastav je zaključio da su zločini počinjeni i žrtve bile na svim stranama i da ih se treba sjećati i odavati im poštu što sadašnji bošnjački predstavnici opstruišu. To je žalostan i necivilizacijski odnos prema žrtvama“, ocijenio je Grujičić, osuđujući isključivost bošnjačkih odbornika.

Prema njegovim riječima, prošlost se ne može promijeniti, ali se moraju stvarati koncepti za budućnost i bolji život djece i generacija koje dolaze.

„Kao odgovorni ljudi svake godine odajemo počast nevino stradalim stanovnicima naše opštine. Ne smijemo zaboraviti žrtve i događaje, ali moramo se okrenuti budućnosti. To nam je dug i obaveza prema onima koji su izgubili živote u proteklom ratu i prema njihovim potomcima“, istakao je Grujičić.

Govoreći o poboljšanju odnosa u ovoj sredini, on je rekao da ubrzan razvoj i zapošljavanje najbolje doprinose miru, stabilizaciji i suživotu, a da je to opredjeljenje opštinskog rukovodstva.

„Na nama je da čuvamo mir, opominjemo da se oprostiti mora, ali da se zločini ne smiju zaboraviti, a treba stvarati uslove za bolju budućnost stanovnika u ovom mjestu kojih je, nažalost, sve manje jer još nismo uspjeli da zaustavimo tendenciju odseljavanja iz Srebrenice“, naglasio je Grujičić.

On je istakao da svako ko je činio zločine u ime bilo koga treba da odgovara te da je kao načelnik opštine spreman da pruži podršku svim institucijama koje na zakonit i pravedan način tragaju za istinom i pravdom.

Izražavajući saučešće porodicama svih nevinih žrtava, Grujičić je pozvao sve organizatore i učesnike obilježavanja stradanja naroda Srebrenice da 11. i 12. jul proteknu u miru, dostojanstvu, međusobnoj toleranciji, da se svako u svom miru i bolu prisjeti svojih najmilijih koji su izgubili živote, da ne učine ništa što bi negativno uticalo na stanovnike, koji ovdje ostaju da žive nakon obilježavanja ovih godišnjica.

Tursunović je rekao da treba svi da osjećaju odgovornost prema svim nevino stradalim žrtvama bez obzira kojem su narodu pripadale i da odaju poštu.

„Nažalost, moramo se boriti protiv uticaja sa strane i snaga koje žele da kompromituju i omljalovaže sve što se pozitivno dešava u Srebrenici i da komplikuju situaciju izazivajući incidente. To nećemo dozvoliti“, poručio je Tursunović.

On je istakao da su ovo za sve Srebreničane dani puni tuge i bola i da su prisutne pojačane emocije, te da treba sačuvati dostojanstvo i civilizovano odati počast svim nevino ubijenim žrtvama od 1992. do 1995. godine.

Tursunović je izrazio saučešće svim porodicama nevino stradalih Srebreničana u ratu.

Svjesni velikih ljudskih stradanja u srebreničkoj opštini odbornici su 2005. godine zaključili da su u ovoj opštini stradali pripadnici bošnjačkog i srpskog, ali i ostalih naroda, i od tada se svake godine 10. jula održava komemorativna sjednica lokalnog parlamenta i odaje pošta svim nevino nastradalim Srebreničanima. 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se