8.1 C
Zvornik
25. април 2024.

Zarazne bolesti koje se najčešće javljaju kod dece i kako pravilno postupiti ukoliko ih dete dobije

Zarazne bolesti koje se najčešće javljaju kod dece i kako pravilno postupiti ukoliko ih dete dobije

Svaka, čak i bolest koja je potpuno bezazlena za decu, može biti veliki stres i opterećenje za roditelje. Međutim, moramo biti svesni da različiti virusi i bakterije pomažu jačanju imuniteta dece, čime ih štite od ozbiljnijih bolesti u budućnosti. Brza reakcija, podrška lekara i adekvatan tretman pomoći će vam na putu oporavka. Osnovni cilj svakog roditelja je da čuva zdravlje svog deteta, ali istina je da je bolest deo odrastanja. To takođe znači da će svaki roditelj imati zadatak da se naoruža dodatnim strpljenjem i energijom kako bi on i njegovo dete što lakše prošli kroz lečenje različitih dečijih bolesti.

Herpes simpleks

Ovaj veoma zarazan virus uglavnom pronalazi put do dece kada su u uzrastu od 1 do 3 godine. Karakterišu ga čirevi koji se mogu razviti oko ili u ustima, ali i na drugim mestima po telu. Do razvoja infekcije dolazi usled kontakta sa sluzokožom, pljuvačkom ili limfom iz rane zaražene osobe, a simptomi se mogu pojaviti i do tri nedelje nakon izlaganja virusu. Peckanje kože, svrab ili neprijatnost su osećaji koji prethode pojavi mehurića, a zatim rana, koje bi trebalo da zacele u roku od dve nedelje. Bolest može biti praćena simptomima sličnim gripi kao što su malaksalost, groznica, otečene žlezde i bolovi u telu.

Zarazne bolesti koje se najčešće javljaju kod dece i kako pravilno postupiti ukoliko ih dete dobije

Ovčije boginje

Poznate i pod imenom varičele, velike boginje su zarazna bolest koja se javlja u vidu crvenih mrlja, a potom i plikova po telu koji se šire. Nakon nekog vremena, ako dete ima naviku da se češe zbog svraba, može da dođe do stvaranja krastica koje mogu da uzrokuje ožiljke. Efikasna krema protiv ožiljaka može pomoći u lečenju eventualnih posledica i, ako se pravilno koristi i započne odmah, može ukloniti sve promene na koži uzrokovane boginjama. Važno je reagovati na vreme i biti uporan sa mazanjem, jer će vam se upornost sasvim sigurno isplatiti.

Šarlah

Još jedna dečija bolest praćena osipom je šarlah. Međutim, ovu gotovo zaboravljenu bolest ne uzrokuje virus, već bakterija streptokok, koja je izuzetno zarazna. Obično se nalazi u grlu i može izazvati upalu grla, dok je osip koji prati šarlah vrlo specifičan. Najpre zahvata vrat, trup i ekstremitete, dovodi do crvenila obraza i bele prebojenosti kože oko usana. Tok bolesti bi trebalo da se nalazi pod budnim okom lekara, koji će prepisati antibiotike kako bi sprečio eventualne dodatne komplikacije. Dete neće imati apetit, pa umesto da ga forsirate, pokušajte svesti na minimum gubitak tečnosti i minerala zbog ovog stanja.

Zarazne bolesti koje se najčešće javljaju kod dece i kako pravilno postupiti ukoliko ih dete dobije

Zauške

Ovo oboljenje može biti vrlo neprijatno, a roditelji mogu biti zabrinuti ako primete blagi otok pljuvačnih žlezda kod svog deteta. Zuške uzrokuju povećanje žlezda praćeno temperaturom, upalom grla i gubitkom apetita. Većina dece oseća konstantan umor i slabost, te je potrebno odmah reagovati kako bi se simptomi što pre ublažili i otklonili. Lekari preporučuju da se ishrana zasniva na supama i tečnim obrocima kako bi se smanjila napetost pri gutanju i olakšalo hranjenje. Ova bolest zahteva strpljenje, ali uglavnom ima dobru prognozu.

Rubeola

Ova zarazna bolest se učestalo javljala pre nego što je uvedena obavezna vakcinacija protiv nje. Budući da se prenosi kapljičnim putem, pri kašljanju ili razgovoru, ne čudi što se vrlo brzo širi među decom. Simptomi su uglavnom prilično blagi i moguće je brzo delovati na njih te sprečiti dalje napredovanje bolesti. Najteže je nositi se sa crvenilom, koje može uzrokovati probleme kod dece sa atopijskim dermatitisom ili kod dece koja imaju hronične probleme sa kožom. Konsultacije sa lekarom i pravilan izbor namenske kreme mogu vam pomoći da se izborite sa ovim upornim problemom.

Kod dečijih bolesti najvažnije je da roditelji ostanu mirni i razumni kako bi bez panike i nervoze svojoj deci pružili najbolju moguću negu. U trenucima bolesti, dete treba pravovremenu reakciju roditelja kako bi se lečenje započelo što je pre moguće, u cilju smanjivanja simptoma. Potražite pomoć lekara na vreme i pratite kalendar vakcinacije kako biste sprečili bolesti koje na ovaj način možete izbeći.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se