3.1 C
Zvornik
06. децембра 2023.

Vučić: Pripremamo se za tešku zimu, od novembra bez ruske nafte

 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se država priprema za tešku zimu i obezbjeđuje sve što je potrebno, ali da se na dnevnom nivou javlja po desetak novih problema i da treba imati u vidu da od novembra više neće moći da uvozimo rusku naftu.

Vučić je rekao da se samo danas troši 350 tona mazuta samo u Obrenovcu, jer ugalj i dalje nije dovoljno suv i kvalitetan, a da će se na zimu trošiti sedam puta više nego sada.

„Treba da obezbedimo mazut, NIS nema dovoljno mazuta, pa uvezemo 20.000 tona, pa izračunajte da vam treba 120.000 tona za celu zimu“, naveo je Vučić.

Kaže da mazuta pritom nema nigdje i da mora da se uvozi baržama iz Rumunije.

„Svi žele da im u stanu bude toplo da mogu da idu u šortsu i majici. Niko neće da nosi džemper zimi i stanu, a niko ne pita kako ćemo da napunimo dovoljno gasa, kako ćemo da obezbedimo 2,7 miliona kubnih metara gasa dnevno samo za gasne elektrane u Novom Sadu, Pančevu i Zrenjaninu. Zatim nama 1. decembra ističe…, znači od 1. novembra mi više nemamo pravo uvoza ruske nafte, po trenutno važećim sankcijama, a ko zna kakve će sankcije do tada da budu uvedene“, ukazao je Vučić.

Šta ako nam se dogodi u Rafineriji bilo kakav kvar, gdje ćemo da nabavimo dijelove, napomenuo je Vučić.

„Možemo trenutno da kopamo 62.000 tona, a treba nam zimi 95.000 do 100.000 tona, kopaćemo možda i 75.000 ili 80.000 tona, a odakle da uvezemo ugalj, kako ćemo da ga prevezemo, kog je kvaliteta…“, naveo je Vučić.

On je dodao i da u regionu neće biti struje, i da će je jedino sigurno imati Bugarska zbog nuklearke.

Na pitanje novinara da li će Elektrosever imati nadležnosti iz oblasti distribucije struje na KiM, Vučić je rekao da se o tome razgovara.

„(Direktor Kancelarije za KiM Petar) Petković je imao dobar razgovor sa predstavnicima KEDS-a u Istanbulu, i vrlo korektan. Što se tiče KEDS-a i naše strane, što se tiče distribucije na severu, u skladu je sa dogovorenim, ali vidim da Albanci imaju nešto protiv toga, pa ćemo da vidimo“, rekao je Vučić.

Na pitanje da li će Elektrosever imati nadležnosti oko distribucije, on je potvrdio i dodao da se o tome razgovara sa KEDS-om.

Elektrosever je kćerka firma Elektroprivrede Srbije.

„Srbija je na EU putu, a vodi računa o svojim interesima“

Predsjednik Vučić izjavio je da u zemlji raste evroskepticizam, ali da je Srbija suštinski na evropskom putu, dodajući da zemlja mora da vodi politiku u skladu sa svojim suštinskim interesima.

Na konstataciju novinara da je njemački kancelar govorio o međusobnom priznanju, dok je u Solunu rečeno da Srbija možda postane član EU 2033. godine, Vučić je primijetio da to nije tačno, jer je, ističe, grčki premijer Kirjakos Micotakis spomenuo 2033. godinu za cijeli zapadni Balkan, a ne za Srbiju.

„A, kada mislite da bi mogla BiH, ili neki drugi koji nemaju otvorene pregovore…? Nisu spomenuli Srbiju, već ceo zapadni Balkan. Ja nisam neko ko je preoptimističan, ne dajem narodu nadu gde je nema, ali da budemo fer, to se nije odnosilo na Srbiju, nego na ceo zapadni Balkan“, rekao je Vučić.

On je ukazao i da evroskepticizam raste svaki dan, i da je posljednje istraživanje od prije nekoliko dana to i pokazalo.

„Ali, moraćemo da pokušamo da postavimo stvari racionalno. Možemo li bez evropskih investicija? Ja mislim da ne možemo. Da li smo emocionalno presrećeni zbog izjave oko KiM ili pritisaka zbog spoljne politike? Nije niko, ali moramo da budemo razumni, da emocije ne nadvladaju racionalni deo i da vodimo politiku u skladu sa našim suštinskim interesima“, rekao je Vučić.

Kako je istakao, on je kao predsjednik Republike izabran na pet godina, vlada će uskoro biti izabrana na četiri, i zemlja će voditi politiku koja ima legitimitet u narodu, suštinski i strateški.

Na pitanje da li je Srbija na EU putu, odgovorio je da je zemlja „apsolutno na evropskom putu“.

„Onako kako sam govorio pre 110 dana. Ljudi su tada mislili da će to da važi tri, sedam, 10 dana… A, oni zaključci traju 110 dana, uprkos svemu što dolazi sa različitih strana, i pritiscima na Srbiju“, rekao je Vučić.

Dodao je da ne može da kaže da je Srbija svjetska sila, ali će, poručuje, zemlja dok može da poštuje sebe, to i da radi.

„Do sada smo uspevali, nadam se da ćemo i dalje“, dodao je Vučić.

„Ne odgovara im da vodimo svoju, a ne njihovu politiku“

Vučić je izjavio da nikome u svijetu ne odgovara da vidi jednu malu zemlju koja bi da vodi svoju politiku, a ne njihovu.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da li bi svijetu odgovarala jedna neutralna zemlja, koja gleda svoj interes i koja se ne bi svrstavala ni na jednu stranu.

„Svi bi hteli da mi budemo produžena ruka bilo koga od njih, a ne da imamo svoj stav i politiku“, kazao je Vučić.

Kako kaže, Srbiji nije ni otvoreno poglavlje 31, (spoljna, bezbjednosna i odbrambena politika), jer su „neki“ smatrali da smo nespremni za to, a danas od naše zemlje traže da ima 100 odsto usaglašenosti s tom politikom za koju nisu čak ni otvorili poglavlje.

„Nisu nam čak ni otvorili poglavlje tako da mislim da je to pomalo licemerno, ali šta da se radi. Naše je da čuvamo svoju zemlju, da se izborimo i pripremimo za zimu. Očekuju nas radni i naporni jul i avgust da spremimo zemlju i verujem da ćemo onda imati šansu da prezimimo na pristojan način“, rekao je Vučić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se