0.4 C
Zvornik
29. јануара 2023.

U najkraćem roku usvojiti odluku o zabrani izvoza oblovine

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara uputilo je danas prijedlog odluke o privremenoj zabrani izvoza oblovine, ogrevnog drveta i peleta nadležnim institucijama na dostavu mišljenja, nakon čega će odluka biti predložena Savjetu ministara na usvajanje, naveo je resorni ministar Staša Košarac.

– Očekujemo da će nadležne institucije uraditi svoj dio posla i da ćemo u najkraćem roku usvojiti odluku – rekao je Košarac.

Prijedlogom je definisano da se izvoz oblovine, ogrevnog drveta i peleta iz BiH zabranjuje 90 dana od stupanja na snagu ove odluke, saopšteno je iz Ministarstav spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Košarac ističe da je onemogućavanje privremenog izvoza oblovine, ogrevnog drveta i peleta od ključnog značaja za građane i privrednu zajednicu u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u situaciji globalnog poremećaja na tržištu sirovina i enormnog poskupljenja energenata.

– Naša namjera je da prioritetno brinemo o građanima i obezbjedimo dovoljne količine sirovine za domće proizvođače i drvoprerađivače, koji se godinama suočavaju sa problemom nedostatka sirovine na tržištu – rekao je on i dodao da su zbog toga predložili zaštitne mjere.

Košarac ističe da primarno vode računa o interesu građana i zaštiti domaće privrede.

– Ne želimo da naši ljudi iz Republike Srpske i FBiH predstojeću zimu dočekuju u neizvjesnosti i sa hladnim radijatorima, dok se istovremeno našim peletom griju stanovnici zapadnih zemalja – kaže Košarac.

Prijedlog odluke izrađen je na osnovu zaključaka Vlade Republike Srpske, te inicijativa ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH, koje su dostavljene Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, saopšteno je iz Ministarstav spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
981PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se