16.4 C
Zvornik
19. јун 2024.

Šeranić: Za oboljele od malignih bolesti naknada plate 100 odsto

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je u Narodnoj skupštini Srpske da je Nacrtom zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju predloženo da se za vrijeme privremene spriječenosti za rad osiguranika koji su oboljeli od malignih bolesti naknada plate isplaćuje u iznosu od 100 odsto.

Šeranić je istakao da je zakonskim rješenjima u tekstu Nacrta zakona o zdravstvenom osiguranju naknada plate u punom iznosu predložena i za slučaj nastupanja osiguranog slučaja u vezi sa održavanjem trudnoće.

On je naglasio da su prava znatno proširena i kada je u pitanju ostvarivanje prava na bolničku zdravstvenu zaštitu djece.

„Predloženim odredbama Nacrta zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju uređeno je da se iz sredstava Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske obezbjeđuje pratnja roditelja ili staratelja djece na bolničkom liječenju do 15 godina starosti“, rekao je Šeranić obrazlažući ovo zakonsko rješenje.

On je naveo da je predloženim odredbama Nacrta zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju uređen širi obim prava osiguranog lica prilikom ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu.

„Reformom zdravstvenog sistema teži se uspostavljanju finansijski održivog sistema, koji će omogućiti efikasniju zdravstvenu zaštitu“, istakao je Šeranić.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmotrili su Nacrt zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se