18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Patrijarh Porfirije na Spasovdan služi i predvodi slavsku litiju Beogradom

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služiće danas, na slavu grada Beograda – Spasovdan, Svetu arhijerejsku liturgiju u Vaznesenjskoj crkvi i predvoditi svečanu slavsku litiju ulicama srpske prijestonice.

Liturgija, sa činom osvećenja slavskih darova, biće služena od 9.00 časova.

Njegova svetost će od 18.00 časova predvoditi i svečanu slavsku litiju Beogradom sa više stotina sveštenika, članova svih beogradskih crkvenih horova i predstavnicima različitih gradskih službi.

Litija će krenuti od Vaznesenjske crkve, ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana, preko Trga Slavija i Bulevara Oslobođenja do hrama Svetog Save na Vračaru, gdje će srpski patrijarh služiti moleban za Beograd i njegove žitelje.

Iz SPC su pozvali građane srpske prijestonice da uzme molitvenog učešća u proslavi slave.

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg – Spasovdan se kao slava grada Beograda obilježava od 1403. godine, kada je despot Stefan Lazarević dao Beogradu status prijestonice u čast obnove i napretka.

Ta stara zavjetna slava simbolično ukazuje na uzdizanje – vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i vjeru u budućnost.

Pod pritiskom mnogih neprijatelja i velikih društvenih promjena, praznovanje gradske slave je povremeno prekidano, ali i obnavljano.

Na proslavi Spasovdana, 1939. godine, grad Beograd je odlikovan najvišim ratnim odlikovanjem – Karađorđevom zvezdom sa mačevima.

Vaznesenjska crkva je sačuvala originalni barjak Uprave grada Beograda od crvenog brokata, na kome je sa jedne strane ikona Vaznesenja Gospodnjeg, a sa druge strane ikona Svete Petke i poruka:“ Ko krsno ime slavi – onom i pomaže“.

Iz te crkve, koja čuva gradsku slavu, 1992. godine ponovo je krenula litija kojoj je načalstvovao njegova svetost patrijarh Pavle.

Litija ima ustaljenu trasu beogradskim ulicama, simbolično zatvarajući krug u dvorištu Vaznesenjske crkve.

Prvo stajanje, za molitve za zdravlje Beograđana, litija ima kod Terazijske česme. Drugo stajanje je kod Saborne crkve, za molitve za poštedu od stradanja, mir i napredak. Treće stajanje, za molitve za pokoj duša svim palim junacima Beograda je u dvorištu Vaznesenjske crkve ispred granitnog Krsta.

Osim krsne slave – Spasovdan, grad Beograd ima i zaštitnicu, Presvetu Bogorodicu, kojoj je despot Stefan Lazarević posvetio Beograd.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se