13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Odakle mrlja na Zvorničkom jezeru? Sivo–bijela materija dospjeva sa područja susjednih opština

Štab za vanredne situacije malozvorničke opštine pozvao je nadležne institucije u Srbiji i Republici Srpskoj da utvrde šta je uzrok povremenog pojavljivanja sivo–bijele mrlje na Zvorničkom jezeru i spriječe eventualno zagađenje rijeke Drine.

Hemijske analize uzoraka materije koja pluta po vodi pokazale su prisustvo bakra, nikla i olova u maksimalno dozvoljenoj koncentraciji, saopšteno je sa ovonedeljnog zasjedanja Štaba. Kontrolnim pregledima vode u sistemu vodosnabdevanja kojim upravlja malozvorničko JKP ‘’Drina“ utvrđeno je da nema zagađenja vode i da je hemijski i bakteriološki ispravna za piće i ostalu potrošnju.

Lokalne nadležne službe i inspekcijski organi kao i republička vodna inspekcija, su poslije pojave mrlje na jezeru, prije oko mesjec dana, blagovremeno reagovali i preduzeli neophodne mjere na prevenciji akcidenta, navodi se u saopštenju sa sjednice Štaba.

– Utvrđeno je da se sivo–bijela materija proteže od mjesne zajednice Velika Reka do brane na HE ‘’Zvornik’’ i da u Zvorničko jezero dospjeva sa područja susjednih opština, uzvodno od Malog Zvornika. Pojavljuje se vremena na vrijeme, nismo sigurni odakle, ali je na našem području i na Štabu smo odlučili da se obratimo nadležnima. Želimo da se tačno utvrdi šta je u pitanju jer je prije nije bilo. Stalno kontrolišemo vodu, stiže sezona kupanja u jezeru i Drini, tako da moramo znati da li i kako na zdravlje ljudi utiče pojava mrlje – kazao je predsjednik opštine Zoran Jevtić za Kurir.

Pošto materija za sada nema osobinu miješanja sa vodom, nisu narušeni uslovi za uredno vodosnabdevanje malozvorničke opštine. Pošto je nepoznanica šta uzrokuje nastanak mrlje, odakle dolazi i kakav uticaj može imati na životnu sredinu, a pošto predstavlja potencijalnu pretnju u slivu Drine, opštinski Štab odlučio je da upozori javnost i pozove nadležne organe sa obe strane rijeke na zajedničko djelovanje. Pošto situacija prevazilazi okvire nadležnosti lokalne samouprave opština će se obratiti nadležnim ministarstvima, ustanovama i javnim preduzećima u Srbiji i Republici Srpskoj -Ministarstvu vodoprivrede Srbije, JP ’’Srbijavode“, EPS-u, Agenciji za zaštitu životne sredine, okružnim i republičkim štabovima za vanredne situacije, susjednim gradovima i opštinama, kao i susjednom Gradu Zvorniku (RS). Na Štabu je JKP ‘’Drina’’ naloženo je da dokle god su na jezeru uočljive mrlje preventivno češće kontroliše ispravnosti vode za piće.

Mali Zvornik je jedno u nizu mjesta koje problem dotiče, nizvodno se duž Drine nalaze Banja Koviljača, Loznica, Janja i Bijeljina, a osim u pogledu zaštite životne sredine, rješavanje ove situacije od velike važnosti je za dalji razvoj turizma Podrinja, kažu u opštini.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se