14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Mops – najpopularniji mali pas na svetu

Mops je mala rasa pasa, sa kratkom, glatkom dlakom koja može biti crna ili žućkasta, kratkom njuškom, naboranim licem i uvijenim repom. Mopsovi su čvrsti mali psi koji imaju jak karakter i ličnost koju biste očekivali od mnogo većeg psa. 

Mopsovi su tipično slatki i dobroćudni, ali imaju i nešto oštroumnosti u sebi. Mogu da se prilagode mnogim različitim životnim situacijama, iako preferiraju klimu koja je umerena – ni veoma topla, ni previše hladna. Vole da budu sa svojom porodicom što je više moguće. Ujednačeno držanje ove rase čini ga dobrim psom za porodice sa decom, pored činjenice da zbog ravne njuške ne može da ugrize i povredi dete.

Mopsovi generalno imaju veoma ljubazan i optimističan temperament. Njihove ličnosti su obeležene ljubavlju prema ljudima. Nemaju visok nivo energije, ali ipak vole da se igraju.

Prednosti mopsa kao kućnog ljubimca:

  • Retko laje i nije glasan
  • Mali je, ali kompaktan
  • Veoma ljubazan i pogodan za porodice sa decom

Nedostaci mopsa kao kućnog ljubimca:

  • Sklon je prejedanju
  • Potrebno je dodatno čišćenje kožnih nabora
  • Može imati poteškoća sa disanjem

Odakle potiče rasa mops?

Mops je jedna od najstarijih rasa pasa na svetu, sa istorijom koja datira najmanje 400 godina pre nove ere. Postoji mnogo debata o pravom poreklu mopsa, ali se generalno veruje da je rasa došla iz Kine. Mops bi mogao biti u srodstvu sa pekinezerima, mada neki veruju da je rasa nastala od buldoga ili mastifa. Kineski carevi su obožavali ovog malog psa, a mops darovan kao poklon je bio veoma veliki gest.

Mopsovi su počeli da se šire na ostale krajeve sveta počevši od 1500-ih. Postali su popularni među evropskim kraljevskim porodicama, što je izazvalo širenje uzgoja. Novi talas mopsa je doveden u Englesku nakon što su Britanci zauzeli kinesku carsku palatu 1860. godine. Oni su doprineli razvoju kraćih nogu i današnjem izgledu njuške mopsa.

Američki kinološki klub je prvi put priznao ovu rasu 1885. godine, i danas je to jedna od najpopularnijih rasa malih pasa u svetu.

Kakvu negu zahteva mops?

Mops nije pas koji poseduje neiscrpne zalihe energije, ali mu je i dalje potrebna svakodnevna vežba. Takođe mu je potrebna dosledna obuka i socijalizacija kako biste bili sigurni da je vaš pas dobro vaspitan. Potrebe u pogledu negovanja mopsa su prilično jednostavne.

Vežbanje

Mopsovima je potrebna umerena količina vežbanja, otprilike oko sat vremena dnevno. Jutarnja i večernja šetnja plus aktivna igra bi trebalo da bude dovoljna količina fizičke aktivnosti. Mopsovi takođe vole da učestvuju sa svojim ljudima u psećim sportovima, kao što su vežbe poslušnosti. I uživaju u igračkama slagalicama, koje ih fizički i mentalno stimulišu.

Vodite računa da ne premorite mopsa prilikom fizičkih aktivnosti, posebno po toplom vremenu. Kratka njuška mopsa otežava ovoj rasi da se rashladi kroz dahtanje, što može dovesti do toplotne iscrpljenosti i toplotnog udara.

Održavanje dlake

Kratki kaput mopsa je prilično lak za održavanje, zahteva samo osnovnu negu. Planirajte četkanje jednom nedeljno da biste uklonili opuštenu dlaku i rasporedili ulja po koži. Kupajte psa otprilike jednom mesečno, u zavisnosti od toga koliko se isprlja. 

Barem jednom nedeljno planirajte da koristite meku vlažnu krpu za čišćenje nabora kože mopsa, posebno oko lica, jer su skloni infekcijama kože. Obavezno dobro osušite nabore.

Proveravajte nokte vašeg mopsa otprilike jednom mesečno da vidite da li im je potrebno podrezivanje. Postavite sebi cilj da psu perete zube svaki dan.

Obuka

Mopsovi su obično željni da udovolje svojim vlasnicima i dobro reaguju na pozitivne metode treninga. Posebno su motivisani poslasticama, mada je važno da ih ne prehranite. Korišćenje dela njihovih dnevnih obroka za poslastice za trening je dobra opcija. 

Izbegavajte oštre korekcije i kritike, jer su mopsovi osetljivi i brzo će se isključiti i odbiti da učestvuju u obuci. Počnite da trenirate od što je moguće mlađeg uzrasta, dok je vaš pas štene (uzrast od 12 nedelja najkasnije), što uključuje i socijalizaciju.

Pokušajte da svog mopsa izložite različitim ljudima, drugim životinjama i raznim lokacijama od što je moguće mlađe dobi. Mopsovi su obično psi koji su otvoreni, a pozitivna iskustva u društvenim situacijama će ojačati njihovu udobnost i samopouzdanje.

Uobičajeni zdravstveni problemi rase

Kao i mnoge rase pasa, mopsi su skloni nekim naslednim zdravstvenim problemima, uključujući:

  • Brahicefalni sindrom (problemi sa disanjem i pregrevanjem zbog ravnog lica)
  • Problemi sa očima, kao što su suvo oko i čir na rožnjači
  • Alergije i drugi problemi sa kožom
  • Encefalitis
  • Displazija kuka
  • Luksacija patele

Dijeta i ishrana

Uvek imajte na raspolaganju svežu vodu za vašeg mopsa. I hranite ga kvalitetnom, nutritivno uravnoteženom ishranom za pse. Uobičajeno je da dajete psu dva obroka dnevno, ali uvek treba da razgovarate o količini i vrsti hrane sa svojim veterinarom, jer se potrebe u ishrani mogu promeniti sa godinama, nivoom aktivnosti i drugim faktorima. 

Takođe, mopsovi su skloni gojaznosti jer vole hranu i često moljakaju da dobiju zalogaj između obroka. Zato je važno da pazite na poslastice i drugu dodatnu hranu, mimo glavnih obroka, kako biste bili sigurni da se vaš pas ne prejeda.

Da li je mops prava rasa za vas?

Mops je odličan kućni pas, a naročito je pogodan odabir za život u stanu, jer nije preterano aktivan. Mopsovi provode dobar deo dana spavajući, ali imaju momente kada žele da budu aktivni, što će zadovoljiti redovne dnevne šetnje.

Mopsovi su takođe poznati kao sjajni porodični psi i veoma su razigrani i ljubazni sa decom. Bitna stavka – zbog svog oblika njuške, mops ne može agresivno da ugrize, kao većina drugih rasa, pa se generalno smatraju bezbednima za decu svih uzrasta. Imaju tendenciju da budu pametni, pažljivi i brzo uče. Sve u svemu, mops bi mogao da bude sjajan pseći prijatelj za ljude svih generacija.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se