9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Ljetovanje u Hurgadi – uživanje za sve generacije

Egipat opravdano nosi epitet kolevke civilizacije, ali nisu piramide i drevni artefakti jedino što je vredno posete u ovoj zemlji. Egipatska obala koju zapljuskuju talasi Crvenog mora jedan je od najlepših dragulja koje ova zemlja može da ponudi. Ako i dalje razmatrate kuda na more ove godine, naš predlog je Hurgada, raj za ronioce, ali i posetioce svih generacija.

Šta Hurgadu čini toliko posebnom?

Hurgada je nekada bila skromno i malo ribarsko selo, sa neverovatnom obalom. Danas je letovalište Hurgada gotovo neprepoznatljivo u odnosu na prošlost i postalo je najposećenija turistička destinacija u celom Egiptu, sa više od 100 hotela, od kojih se mnogi nalaze duž obale. 

Hurgada je grad na plaži koji se proteže oko 40 km duž egipatske obale Crvenog mora, a dugačak deo peščane plaže oivičen je hotelima u odmaralištu. 

Poznata po vrhunskim mogućnostima ronjenja u kristalno čistom Crvenom moru, Hurgada je privlačna i iskusnim i neiskusnim roniocima, koji dolaze da se dive podvodnim grebenima i fantastičnom morskom životu. Ima brojne ronilačke škole u ​ modernom okrugu Sekala.

Poznata lokalna ronilačka mesta uključuju ostrvo Giftun, nacionalni park sa koralnim grebenima, kornjačama i ražama. Um Kamar ima strmi zid, pećine i murine, dok Gota Abu Ramada ima nadimak „akvarijum“ zbog šarenih riba. Postoje olupine brodova za istraživanje na grebenu Abu Nuhas. Do lokacija na pučini vode dnevni izleti, čamcima iz marine Sekala. 

Jedrenje i surf na dasci su takođe popularni vodni sportovi, kao i putovanja u čamcima i podmornicama sa staklenim dnom. 

U Hurgadi postoji mnogo restorana, barova i noćnih klubova, dok je stari grad, El Dahar, dom tradicionalnih egipatskih kafića, suvenirnica i bazara. Ovaj grad je danas najistaknutije turističko mesto u Egiptu i svake godine mnogi turisti odlučuju da kombinuju Hurgada letovanje sa posetama drugim poznatim atrakcijama duž doline Nila, uključujući i obližnji drevni grad Luksor.

Šta ne smete propustiti u Hurgadi?

Kao što možete zaključiti iz navedenog, Hurgada ima raznoliku ponudu u kojoj svako može pronaći aktivnosti po svom ukusu. Od vodenih sportova i izležavanja na zlatnom pesku, kupovine, noćnog života, do poseta istorijskim i kulturnim spomenicima – Hurgada ima sve. 

Ovo su naši predlozi top pet atrakcija Hurgade koje će vas oduševiti:

Ronjenje i snorkeling u Crvenom moru

Jedna od najboljih stvari u Hurgadi je ronjenje ili snorkeling u Crvenom moru, koje je savršeno toplo i besprekorno čisto u svim svojim delovima. 

Crveno more je zapravo jedno od najboljih mesta na svetu za ove aktivnosti! Apsolutno je neverovatno videti prelepi koralni greben i hiljade šarenih riba ispod površine mora. Ako budete imali sreće, možda ćete čak uočiti delfine kako se brčkaju u talasima. Jedna od najboljih destinacija za ronjenje su ostrva Giftun, koja plene svojom čarobnom lepotom.

Muzej na otvorenom Mini Egipat

Mini Egipat se nalazi nedaleko od Hurgade i predstavlja muzej na otvorenom sa minijaturnim modelima najpoznatijih egipatskih građevina i spomenika. Ovde možete naučiti dosta toga o uzbudljivoj istoriji i arhitekturi Egipta. Videćete mini piramide u Gizi, veliki hramski kompleks u Luksoru i još mnogo toga. 

El Dahar Bazar

U Starom gradu Hurgade, naći ćete El Dahar bazar, autentični bazar sa pravim egipatskim duhom. Ovo staro područje ispunjeno je uskim ulicama, starim zgradama i živopisnim prodavnicama. Bazar oživljava svakog dana oko podneva i aktivan je do kasno u noć. 

Unutar bazara, naći ćete bezbroj malih tezgi na kojima se prodaju sve vrste tradicionalne egipatske robe. Možete kupiti sve, od tepiha, odeće i začina do nargila, mesinga i mnogo drugih stvari. 

Kada posetite El-Dahar bazar, obavezno pregovarajte o ceni. Nije neuobičajeno da trgovci smanje cene na polovinu od početne. 

Marina Hurgade

Hurghada Marina je ljupka i moderna marina sa predivnom atmosferom. Najbolje vreme za posetu marini je več, jer zaista oživljava nakon što padne mrak. Duž šetališta marine nalazi se bezbroj odličnih restorana, barova i prodavnica koje samo čekaju da budu istražene. 

Prođite pored marine na zalasku sunca, uživajte u atmosferi i poslednjim zracima sunca koji se utapaju u Crvenom moru iznad egipatskog pejzaža. Takođe možete uživati u pogledu na skupe jahte, piti egipatski čaj ili pušiti nargilu.

El Mina džamija

U blizini marine, naći ćete džamiju El Mina. Ovo nije samo najveća, već je i najlepša džamija u Hurgadi. Veličanstvena džamija se nalazi na samoj obali mora i ukrašena je belim mermerom i prelepim arhitektonskim rezbarijama. 

Ako nema molitve ili drugog verskog događaja, dozvoljeno vam je da uđete u džamiju. Unutrašnjost je neverovatno lepa i šareno ukrašeno lusterima, detaljnim rezbarijama i islamskim muralima. 

Akva park “Jungle”

Akva park se nalazi nadomak grada i jedan je od najvećih vodenih parkova u Hurgadi. Ovde ćete naći oko 35 tobogana i skoro isto toliko bazena. To je pravi vodeni raj za celu porodicu i jedna je od najboljih načina da se zabavite po sunčanom danu. 

Vodeni tobogani imaju različite nivoe adrenalina koji odgovaraju celoj porodici. Postoji 21 tobogan za odrasle i 14 za decu. Pored tobogana, tu su i dečiji bazeni i mnoge zabavne vodene aktivnosti za decu. U akva parku takođe možete pronaći veliki izbor restorana, te na ovom mestu možete provesti ceo dan.

Još uvek niste rezervisali kartu? Požurite, avantura vas očekuje.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se