1.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Kiša izazvala poplave i u Žepču i Maglaju, u Tešnju proglašeno stanje prirodne nesreće

Prema posljednjem izvještaju Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, kiša koja je sinoć padala na sjeveru tog kantona izazvala je izlijevanje rijeka te pojavu površinskih voda u Tešnju, Maglaju i Žepču pa su intervenirale komunalne, vatrogasne i jedinice civilne zaštite sa tog područja.

Kiša i velike količine vode najveće su probleme izazvali na području opštine Tešanj, gdje je potpuno pod vodom bio i travnjak na Stadionu „Luke“, na kojem igra federalni ligaš TOŠK iz Tešnja. Sinoć je održana i vanredna sjednica Štaba CZ te je proglašeno stanje prirodne nesreće.

Područje opštine zahvatilo je jako nevrijeme praćeno kišom i vjetrom. Usljed toga bujične vode poplavile su područje mjesnih zajednica Tešanj, Bukva, Dobropolje-Mekiš, Jablanica, Karadaglije, Trepče i Medakovo. Poplavom je zahvaćena i Industrijska zona Bukva, gdje je poplavljeno više industrijskih objekata. U navedenim mjesnim zajednicama poplavljeno je i više stambenih objekata.

Nema stradalih i povrijeđenih osoba. Poplavom su zahvaćena i tri školska objekta. Prekid u odvijanju saobraćaja zabilježen je na lokalnom putu Tešanj-Tešanjka, i na nekoliko mjesta na regionalnom putu Novi Šeher-Prnjavor u MZ Dobropolje-Mekiš, Tešanj i Vukovo. Značajna šteta je prouzrokovana na putnoj infrastrukturi – navodi se u izvještaju KUCZZDK za Opštinu Tešanj.

https://www.facebook.com/opcinatesanj.ba/posts/381526874011487

Napominje se kako se bile angažovane sve raspoložive operativne snage civilne zaštite, koje su od prvog momenta bile na terenu te da je u toku raščišćavanje putne infrastrukture i ispumpavanje vode iz poslovnih, školskih i stambenih objekata. Rijeka Tešanjka sinoć se, oko 21.00 sati, povukla u korito, kao i potoci koji su uzrokovali poplavu.

„Jutros je održana nova vanredna sjednica štaba na kojoj su utvrđene nove aktivnosti. U toku su radnje na otklanjanju posljedica prirodne nesreće i prioritetnim uspustavama komunikacije te radnje čišćenja objekata i javnih površina. Nisu prijavljena klizanja tla“, ističe se u saopćenju KUCZZDK. 

U Žepču je došlo do plavljenja podvožnjaka na ulazu u taj grad, kojom su prilikom tri putnička vozila bila zaglavljena u vodi.

„Vatrogasna jedinica vršila izvlačenje vozila, a trenutno pola kolovozne trake je i dalje pod vodom i vrši se trenutno ispumpavanje. U Maglaju, povodom većih padavina, zabilježeno je izlijevanje rijeke Bočinje u MZ Gornja Bočinja i MZ Rakovac. Rijeka se ubrzo povukla, a na lokalnom putu ostali su nanosi šljunka i drveća. Ekipe su na terenu radi račićavanja puta. Put je otežano prohodan, a zabilježeno je plavljenje nekoliko kuća“, navodi se u današnjem izvještaju KUCZZDK.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se