9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Istina o slanini: Evo kako utiče na zdravlje

Slanina svoj jedinstveni ukus duguje svinjetini, soli, masti, a ponekad i dodatom šećeru. Nerijetko je ova prerađevina prodimljena prije nego što dospije u prodaju. Nitrati i nitriti se dodaju kako bi se poboljšao rok trajanja i izgled.

Na svakih nekoliko mjeseci se pojavljuju tekstovi u kojima se sugeriše da se izbaci iz jelovnika ili da se obavezno ubaci jer je zdrava. Istina je kao i uvek, negdje između.

Budući da je slanina bogata proteinima, i siromašna ugljenim hidratima, popularan je izbor za one koji slijede keto dijetu. Takođe, može da pomogne u apsorpciji vitamina D i u povećanju energije. U narednih nekoliko minuta otkrijte neke od prednosti ovog proizvoda.

Povećava energiju

Slanina sadrži šest od osam vitamina B, koji su vitalni za rad mozga i energije. Unos dovoljno vitamina B putem ishrane je ključan za sprečavanje nedostatka vitamina B.

Pored toga, ova prerađevina je dobar izvor prehrambenih masti, koje podstiču sitost i osiguravaju energiju. Većina masti u slanini je mononezasićena, koja sadrži oleinsku kiselinu zdravu za srce.

Poboljšava apsorpciju vitamina D

Istraživanje iz 2014. pokazalo je da su oni koji su jeli obrok s 30% kalorija iz masti značajno povećali količinu vitamina D koju su apsorbovali. Zapravo, oni koji su uz obrok unosili masnoće apsorbovali su 32% više vitamina D od onih koji su jeli obroke bez masti.

Osim toga, mast u slanini ima zasitnu moć. Zapravo, istraživanja pokazuju da kada potrošač smatra da je hrana ukusna, to može da učini obrok zadovoljavajućim pomogne u kontroli težine. Dakle, ako posebno uživate u slanini, možda ćete otkriti da vam mala količina pomaže da se osjećate sitim.

Slanina i alergije

Iako su alergije na slaninu rijetke, ipak mogu da se jave. Kao i kod bilo koje druge vrste alergije na meso, ona na slaninu može da se razvije u bilo kojoj fazi života. Ako imate alergiju na slaninu, to bi moglo biti povezano s alfa-gal sindromom (AGS). Simptomi se javljaju u različitim oblicima, a u rijetkim slučajevima primjetna je i anafilaksija, što je potencijalno po život opasna alergijska reakcija koja zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

Nitrati i nitriti koji se koriste za očuvanje slanine takođe mogu biti uzrok alergijske reakcije. Iako rijetki, simptomi mogu uključivati glavobolje i koprivnjaču.

Koliko može da stoji? Beskonačno? Teško

Najbolji način za čuvanje slanine je da ostane neotvorena i u frižideru sedam dana ili u zamrzivaču do četiri mjeseca. Ostatke pripremljene slanine možete staviti u frižider na četiri do pet dana ili zamrznuti na mjesec dana. Iako je teško odrediti temperaturu slanine dok se kuva, cilj je da postane hrskava, piše VeryWellFit, prenosi Citymagazine.

Dakle, slanina može, ali umjereno.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se