10.9 C
Zvornik
23. април 2024.

Dodik: Ništa nije potpisano; Načelno dogovoreno kako djelovati nakon izbora u BiH

Srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik istakao je da na sastanku u Briselu ništa nije potpisano, ali da je načelno dogovoreno kako djelovati nakon izbora u BiH.

– Moj nastup u Briselu, kao i nastup lidera SP-a i Ujedinjene Srpske Petra Đokića i Nenada Stevandića je bio jedinstven, koordiniran i jasan – istakao je Dodik na konferenciji za novinare.

Naglasio je da dogovor nije formalizovan nikakvim potpisima.

– Ali ja stojim iza toga, jer želim da ojačam poziciju gospodina Mišela i Borelja, te njihovih saradnika da krajem ovog mjeseca dobijemo kandidatski status za BiH, a time i Republiku Srpsku – naveo je Dodik.

Dodik je pojasnio da bi BiH trebala da bude postavljena kao zemlja koja treba da dobije kandidatski status, što bi bila dramatična razlika u odnosu na dosadašnjih 14 prioriteta koje BiH treba da ispuni.

Istakao je da je dokument koji je predložen po dolasku u Brisel bio pun netačnih informacija.

– Vidjelo se da su ga pisali muslimani iz kancelarije EU u Sarajevu. Mnogo je bilo misterija oko toga kako će se sastanak održati i nekoliko puta je mijenjan i njegov format – rekao je Dodik.

Istakao je da nije bilo jedinstva iz Srpske.

– Nismo bili jedinstveni. Lider PDP-a Branislav Borenović je došao tamo da održi predizbornu kampanju i njegov nastup je doživio fijasko. Borenović nije bio spreman na zajedničko nastupanje na sastanku – istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je lider DNS-a Nenad Nešić je bio u svojim diskusijama korektan.

Dodik je zahvalio se predsjedniku Evropskog savjeta Šarl Mišelu i komesaru Žozepu Borelju i njihovim saradnicima zato što su imali strpljenja i kreirali sastanak.

–  Želim da kažem da su bili veoma uspješni i korektni modulatori tog sastanka u atomosferi potpuno različitih stavova između nas iz Srpske i FBiH – istakao je Dodik.

Podsjećamo, konferencija za novinare Dodika, Đokića i Stevndića zakazana je nakon sinoć održanog sastanka lidera parlamentarnih stranaka u BiH sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom. Kako mediji prenose u Briselu je prihvaćen politički sporazum o principima za osiguranje funkcionalne BiH za napredak na evropskom putu.

Srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik prethodno je saopštio da je bio sporan dio političkog sporazuma koji se tiče odnosa BiH prema rusko-ukrajinskom sukobu, te da u Briselu „ništa nije potpisano“.

Dodik je poručio da su za „sve političare iz Srpske obavezujući samo zaključci Narodne skupštine Republike Srpske, koji kažu da ostajemo neutralni“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se