10.9 C
Zvornik
23. април 2024.

BORS neće u proteste s veteranima

Nezadovoljni demobilisani borci izlaze na protest, a okupljanje je zakazano za danas u podne u parku „Mladen Stojanović“ u Banjaluci. Ipak, i ovaj protest dokaz je ogromnih problema i podjela među borcima, jer se na okupljanju neće pojaviti članovi Boračke organizacije Republike Srpske (BORS).

Predstavnici iz svih 25 odbora Udruženja veterana Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske (VOO rata RS), koje je i organizator protesta, prisustvovaće okupljanju, kako bi, kako kažu, poručili nadležnim republičkim institucijama da je bilo dosta čekanja da se ispune obećanja koja su nadležni dali na tematskoj sjednici Narodne skupštine RS o pravima i položaju boraca, a koja je održana 9. marta ove godine.

Risto Jevtić, predsjednik Udruženja VOO rata RS, za „Nezavisne novine“ kaže da su svi mogući rokovi probijeni i da, osim pomoći od 100 KM za socijalno ugrožene borce, nije ispoštovan nijedan zaključak koji je usvojio republički parlament.

„Nakon okupljanja u parku, oko 13 časova uputićemo se prema Palati Republike, gdje ćemo tražiti razgovor s predsjednicom Republike Srpske. Ako nas ona ne bude htjela primiti, onda se vraćamo i idemo pred Narodnu skupštinu“, poručuje Jevtić.

Podsjeća da borci, između ostalog, traže da se objavi javni registar boraca i njihovih naknada, povećanje iznosa mjesečnog dodatka za učešće u ratu, tj. u zoni borbenih dejstava, kao i besplatno liječenje boraca prve i druge kategorije. Jedan od zahtjeva je i odlazak u penziju sa 58 godina starosti. Dodaje da u ovom trenutku u Srpskoj postoji više od 14.000 socijalno ugroženih boraca.

„Mi se nećemo vratiti bez rezultata, bilo to sutra, prekosutra, za pet ili deset dana“, naglašava Jeftić.

Rame uz rame s borcima ovoga puta neće stati njihove kolege iz BORS. Tako je odlučilo Predsjedništvo BORS, kaže za „Nezavisne novine“ Radan Ostojić, predsjednik ove organizacije.

„Razloga za to je više. Imajući u vidu ko organizuje proteste, uglavnom je rečeno da nećemo i da ukoliko BORS kao metod borbe ne bude imao drugog izlaza i budemo morali organizovati proteste, organizovaćemo ih sami“, ističe Ostojić i navodi da bi u narednih 15 dana trebalo da bude održana Skupština BORS, na kojoj će jedina tema biti stanja u kome se trenutno nalazi boračka populacija.

Ovakvim stavom i odlukom Predsjedništva BORS nisu iznenađeni u Udruženju veterana. Poručuju da je sada jasno da ne postoji boračko jedinstvo, što je, kako ističu, potpuno pogubno. Da nema jedinstva, potvrđuje i Radan Ostojić, i priznaje da još veći problemi postoje i unutar same Boračke organizacije.

„BORS je u takvom stanju da ne može sam da riješi ni neke svoje probleme, i to je dovoljan pokazatelj da nismo u stanju da organizujemo ni protest. Ja sam zatekao Boračku organizaciju kao rasutu kamaru pijeska i ja je ubacujem rukama, a povelika grupa ljudi je razgrće lopatama“, pojašnjava Ostojić.

Iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS poručuju da ne vide razlog održavanja protesta, jer su dosad, kako kažu, ispunjena četiri zaključka koji su usvojeni na posebnoj sjednici NS RS, a da su dva u postupku realizacije, a to su uplata doprinosa za ostvarivanje prava na penziju za borce starije od 65 godina i obezbjeđivanja sredstava za završetak stambenog zbrinjavanja RVI i porodica poginulih boraca. Priznaju da to ide otežano, jer je samo 13 lokalnih zajednica u Srpskoj dostavilo neophodne liste s podacima onih koji ispunjavaju uslove.

Iz resornog ministarstva podsjećaju da je dosad uplaćena jednokratna pomoć od 100 KM putem Kompenzacinog fonda RS, a da je isti fond odobrio 500.000 KM za jednokratnu pomoć za borce starije od 65 godina. Između ostalog, napominju i da je izmjenama Akcionog plana zapošljavanja u Republici Srpskoj za 2022. godinu Vlada obezbijedila 28.140.000 KM za zapošljavanje 5.789 lica kroz realizaciju šest programa, kao i da je odobreno 5,34 miliona KM za realizaciju programa podrške zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih boraca, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida za ovu godinu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se