18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Vučić otkrio koliko će Srbija plaćati gas: Možda jeftiniji samo za Jermeniju i Bjelorusiju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je s ruskim liderom Vladimirom Putinom o isporuci gasa Srbiji.

Nakon razgovora, Vučić je rekao da je Srbija dobila izuzetno dobre uslove.

On je podsjetio da je Srbija do sada imala stoprocentnu naftnu formulu.

„Nekada je to bilo 270, a danas između 340-350 dolara po hiljadu kubnih metara gasa, jer je cijena nafte u međuvremenu skočila. Danas je između 119-120 barel nafte, i to je bila svakako ubjedljivo najbolja cijena u cijeloj Evropi“, rekao je Vučić.

Rekao je kako će cijena biti veoma povoljna, kao i da ako sve realizujemo iz razgovora sa Putinom, po pitanju snabdijevanja gasa, imaćemo sigurnu zimu, te da je zahvalan ruskim partnerima na podršci.

„U zavisnosti od dodatnih razgovora sa Gaspromom moći ćemo da vam kažemo tačnu cijenu. Ako sada izračunamo to je 3 puta manje, a zimi će biti 10 puta manje nego što će plaćati Evropa“, rekao je Vučić, objašnjavajući da će cijena tokom zime biti od 310 do 408 dolara za hiljadu kubika.

„Moguće je da će samo Jermenija i Bjelorusija imati nešto povoljniju cijenu. Ako računate da je danas negdje oko 960 cijena gasa, to je zato što je ljeto. Zimi je išlo i preko 3.000 dolara. A mi ćemo plaćati 10 puta manje. Sad je pitanje samo dodatnih količina, kako nabavljamo i šta radimo. Ali i da tako bude, mi nećemo čekati zimu. Mnogo je to komplikovano, ali smo veliki posao danas završili i veliki posao uradili. Sa velikom sigurnošću, ja koji sam obično oprezan, više sam optimističan danas“, zaključio je Vučić.

„Mi smo dobili ono što je mnogo bolje od naših najoptimističnijih nadanja, što je 100 odsto naftna formula. To je ubjedljivo najbolji mogući ishod. Samo nam ostaje da vidimo za dodatne količine, i o tome moramo da razgovaramo sa Aleksejem Borisovičem“, istakao je predsjednik Srbije.

„Nama je potrebno još 800 miliona kubnih metara gasa, ostaje da se razgovara oko cijene za tih 800 miliona kubnih metara. Samo je nepoznanica taj jedan dio cijene za tu količinu, jer još uvijek ne znamo koliku ćemo količinu da ugovorimo, kaže i dodaje da tokom zime, kada su cijene veće i kada će gas na berzi biti 3.500 dolara možda čak i na 4.000 i 5.000, mi ćemo dobijati po 340, 350 dolara, ako je cijena nafte 120“, prenosi Tanjug.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se