12 C
Zvornik
24. април 2024.

U Tehničkom školskom centru nova zanimanja na zahtjev privrede

Tehnički školski centar Zvornik već nekoliko godina unazad ima pozitivan trend kada je u pitanju upisna politika.U školi se nadaju da će ovaj trend biti nastavljen, posebno jer se od ove godine uvode nova zanimanja na zahtjev privrednih kolektiva, sa kojima se ostvaruje dobra saradnja i kroz praktičnu nastavu za učenike.

Direktor škole Goran Grujić je naveo da je dokaz dobre saradnje i vijest da  će kompanija Alumina u potpunosti finanirati kupovinu CNC mašine koju će instalirati u svojim pogonima, a na kojoj će praklsu obavljati učenici ove škole.

Kada je riječ o novim zanimanjima  u Tehničko školskom centru u novoj školskoj godini  svršenim osnovcima biće dostupno novo zanimanje  građevinski tehničar , gde je planiran upis 24 učenika. Prema riječima direktora škole učenici koji se odluče za ovo zanimanje stiču pravo na 100 KM mjesečne stipendije i plaćene troškove prevoza koje u prvoj godini školovanja finanira Ministarstvo prosvjete i kulture pošto je riječ o deficitarnom zanimanju.  Građevinski tehničar može da se bavi tehničkom saradnjom u razradi nacrta na računaru i izradi tehničke dokumentacije, u izradi troškovnika, u vođenju gradilišta i gradilišne dokumentacije, a može samostalno voditi gradilišta manjih građevina u skladu sa Zakonom o gradnji, pojašnjavaju iz ove srednjoškolske ustanove.

Budućim učenicima , od septembra biće dostupna još dva nova zanimanja u Tehničko školskom centru. Grujić navodi da će nakon tri godine pauze ponovo se na zahtjev kompanije Alumina , u novoj školskog godini biti uvedeno zanimanje obrađivač metala rezanjem – treći stepen. Drugo novo zanimanje je u struci saobraćaj –  tehničar logistike i špedicije – četvrti stepen koje je kako nam je rekao Grujić  interesantno za gradove u pograničnom pojasu. Ovo zanimanje daje mogućnost zapošljavanja kako na špedicijama, carinskim ispostavama , kurirskim službama i slično.

U novoj školskoj godini planiran je upis 216 učenika u devet odeljenja.  Od devet odeljenja tri su kombinovana – zanatska i to u struci elektrotehnika to su električar / autoelektričar, u struci mašinstvo i obrada metala –  bravar zavarivač/ obrađivač metala rezanjem i u struci saobraćaj vozač motornih vozila / rukovodilac  građevinskih i pretovarnih mašina i kranova. U svim ovim zanimanjima biće upisano po 12 učenika , naglašava Grujić.

Kada je u pitanju četvrti stepen planirano je da se upiše šest odeljenja.

U struci Elektrotehnika po 24 učenika će biti upisano za zanimanja tehničar elektroenergetike i tehničar računarstva i programiranja.

U struci saobraćaj  tehničar drumskog saobraćaja i tehničar logistike i špedicije , takođe po 24 učenika i u struci mašinstvo tehničar za CNC tehnologije I građevinski tehničar takođe po 24 učenika .

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se