18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

U planu digitalizacija sadržaja još sedam udžbenika za osam predmeta osnovne škole

U osnovnim školama u Republici Srpskoj digitalizovani su sadržaji 19 udžbenika za 22 nastavna predmeta, a do kraja godine u planu je digitalizacija još sedam udžbenika za osam nastavnih predmeta, rekla je danas u Banjaluci ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Trivićeva je navela da je osnovnim školama od 2018. godine isporučeno više od 1.200 nastavničkih i 2.900 učeničkih laptopa raspoređenih u 150 e-učionica, a u planu je nastavak opremanja osnovnih i srednjih škola računarskom opremom u ovoj i u narednoj godini.

„Upotreba novih tehnologija u procesu izvođenja nastave u potpunosti je usklađena sa znanjem koje učenici treba da steknu tokom školovanja, ali na nov i zanimljiviji način“, istakla je Trivićeva, koja je danas u Osnovnoj školi „Zmaj Jova Jovanović“ prisustvovala času geografije uz upotrebu digitalnih sadržaja udžbenika.

Ona je napomenula i da se digitalni alati koriste u kombinaciji sa klasičnim metodama učenja za one lekcije i oblasti gdje je to svrsishodno, te da se na taj način mogu postići najbolji efekti učenja.

Profesor geografije u Osnovnoj školi „Zmaj Jova Jovanović“ Ostoja Ćergić rekao je da je digitalizacija udžbenika pravo rješenje i novina koju su sa radošću prihvatili i profesori i đaci.

„Učenici su veoma motivisani za ovakav rad, jer im je dostupno virtuelno putovanje kroz razne zemlje, što ima ostaje u sjećanju“, rekao je Ćergić.

On je naveo da se iz geografije digitalni udžbenik primjenjuje iz šestog, sedmog i devetog razreda, te da se osjeti razlika u postizanju znanja učenika na časovima iz digitalizovanih i tradicionalnih udžbenika.

Direktor škole Dijana Bogdanović rekla je da ova škola ima četiri elektronske učionice, u kojima se odvija nastava iz digitalnih udžbenika.

Bogdanovićeva je rekla da ovaj način izvođenja nastave znatno olakšava rad nastavnika, ali i učenje, jer je đacima mnogo zanimljivije da uče na laptopu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se