10.9 C
Zvornik
23. април 2024.

Pod nadzorom dijete sa sumnjivom kliničkom slikom: Akutni hepatitis stigao u Srbiju?

U Srbiji se ispituje jedan slučaj kod djeteta za koji se sumnja da ima akutni hepatitis nepoznatog porijekla, odnosno bolest jetre najvjerovatnje izazvanu adenovirusom, koji je dijagnostikovan kod djece predškolskog i školskog uzrasta, u više od 20 zemalja.

Sumnja se da je ovim oboljenjem jetre zaraženo dijete koje je smješteno u beogradskoj bolnici. 

Ljekari trenutno rade ispitivanje kako bi ustanovili da li je zaista riječ o adenovirusu koji se najprije pojavio u Velikoj Britaniji, gdje ga je najviše, zatim u Irskoj, SAD, Izraelu, Holandiji, Španiji, Danskoj, Italiji, Norveškoj, Francuskoj, Belgiji, Rumuniji, Japanu, Kanadi….

Gastroentererohepatolog Dragan Delić rekao ranije da se radi o akutnom novonastalom oštećenju jetre, akutnom hepatitisu nepoznate etilogije odnosno nepoznatog uzročnika.

Iza ove bolesti nepoznatog uzroka, kako Delić objašnjava, najvjerovatnije stoji neki infektivni agens, a prvi rezultati ukazuju da se radi o adenovirusu serotip 41.

„Prvi rezultati govore da je to možda adenovirus, pošto se radi o predškolskoj i školskoj deci i da je to serotip 41. Adenovirusa ima 49 serotipova, takođe, adenovirus može da da dosta šarenu kliničku sliku – od upale ždrela, faringitisa, upale konjuktiva, konjuktivitis, menigitis, encefalitis, upalu mozga, upalu pluća, gastrointeralne probleme, povraćanje, proliv… Ako je tačno da je adenovirus, onda to može da znači da je kod njega došlo do promena, pa daje kliničku sliku akutnog oštećenja jetre adenovirusnom infekcijom. Ali, ponavljam, to treba da se potvrdi.

Sada stupaju na snagu epidemiolozi da vide te puteve širenja, i naravno virusolozi, molekularni biolozi da dokažu infektvni agens, ako je infektivni agens“, objašnjava Delić.

Kaže da nema razloga da se diže panika, ali da se treba primenjivati mjere prevencije – ličnu i kolektivnu higijenu.

„Nije to ništa novo za nas koji se bavimo hepatologijom i infektologijom. Svake godine u mom odeljenju među onima koji su imali akutni hepatitis imali smo od šest do osam odsto onih koji su bili bolesnici sa nepoznatim oštećenjem jetre. Dakle, ne treba dramatizovati“, kaže Delić.

Dva glavna simptoma akutnog hepatitisa 

Gastroentererohepatolog Dragan Delić pojašnjava da se adenovirus prenosi kapljičnim putem i putem kontakta. 

„Vrlo retko može tokom leta, recimo u bazenima, u vodi, ali se pre svega prenosi kapljičnim putem. To je bolest, pre svega, dečijeg uzrasta, mlađeg uzrasta. Manifestuje se faringokonjuktivnom groznicom – upalom ždrela i konjuktive odnosno vežnjače su upaljene“, kaže Delić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se