15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Ostaje pouzdano snabdijevanje gasom Srpske i BiH

Republika Srpska, ali i BiH će i ubuduće imati pouzdano snabdijevanje prirodnim gasom, po pristupačnim cijenama, uprkos globalnoj energetskoj krizi, izjavila je danas načelnik Odjeljenja za gas Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srpske Maja Mrkić Bosančić.

Mrkić Bosančić je na naučno–stručnoj konferenciji „Energetska bezbjednost BiH i regiona u uslovima novih geopolitičkih karti“ istakla da je za Republiku Srpsku i BiH važno što u uslovima globalne ekonomske krize ima pouzdanog snabdijevača gasom i višegodišnju saradnju sa „Gasporom eksportom“.

Dogovoren je nastavak preuzimanja gasa za Srpsku kroz postojeći gasovod preko Turskog toka, rekla je ona novinarima u Banjaluci.

Dušan Proroković sa Instituta za Međunarodnu politiku iz Beograda ocijenio je da će biti neophodno redefinisati pojam energetske bezbjednosti, jer sve što se dešava u međunarodnim odnosima nije viđeno od 1939. godine i da se energenti koriste kao nekonvencionalno oružje u hibridnom ratu između Rusije i SAD.

„Sve je postalo politika i ne može se govoriti ni o dugoročnim projekcijama snabdijevanja, ni o planiranim cijenama. Snabdijevanje energentima će biti neizvesno. Evropa nema alternativu ruskoj nafti u narednih pet do 10 godina“, rekao je Proroković.

Miroslav Nikolić iz „Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosna“ je rekao da je zbog energetske krize i sukoba u Ukrajini i energetska stabilnost BiH pred izazovom, ali da vjeruje da neće biti ugrožena i da neće biti značajnijih problema, posebno u elektroenergetskom sektoru, gdje ne očekuje probleme sa napajenjem električnom energijom.

On je ukazao da BiH mora voditi računa o sopstvenim interesima u oblasti energetike, ali da ne može da radi mimo evropskih zahtjeva kada je riječ o obnovljivim izvorima energije i zaštiti životne sredine.

Profesor iz Banjaluke Miloš Šolaja ukazao je da energetska bezbjednost BiH nikada nije bila visoka ni kada je riječ o kvalitetu snabdijevanja, ni kada se radi o količinama energenata, ali da se to nije vidjelo jer su i energetske potrebe bile male.

On je ukazao da geopolitičke i geostrateške promjene u svijetu i Evropi utiču na energetsku politiku koja bi trebalo da se definiše u BiH.

Konferenciju u Banjaluci organizuje Centar za lobiranje.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se