12 C
Zvornik
20. април 2024.

Održan matematički kamp za talentovanu djecu

U Zvorniku je juču održan matematički kamp za talentovanu djecu sa područja ovog grada i opštine Osmaci s ciljem proširivanja matematičkih znanja učenika, kao i njihove motivacije da izučavaju matematiku.

Profesor matematike i fizike u Osnovnoj školi „Aleksa Šantić“ u Osmacima Rajko Zekić rekao je novinarima da su Društvo matematičara Republike Srpske i grad Zvornik preuzeli obavezu da organizuju ovaj kamp s ciljem da se podrže djeca koja posvećuju vrijeme izučavanju matematičkih sadržaja.

Srn2022 5 21 1320802 2 Copy

Zekić je dodao da je projekat počeo da se realizuje na ovom području pod nazivom „Zimski matematički kamp“, ali je pandemija virusa korona usporila njegovo provođenje, pa je sada održava pod novim nazivom.

Predsjednik Društva matematičara Republike Srpske Vidan Govedarica rekao je da je rad sa talentovanim mladim matematičarima jedna od najvažnijih komponenata obrazovnog sistema u Srpskoj.

„Razvoj društva se temelji na nadarenim mladim matematičarima čije znanje svakako treba razvijati i nadograđivati, jer su ti ljudi budućnost društva“, naveo je Govedarica i naglasio da se u najrazvijenijim zemljama velika pažnja poklanja radu sa mladim matematičkim talentima.

Srn2022 5 21 1320802 3 Copy

Podsjetivši da je Društvo matematičara Republike Srpske osnovano 1994. godine, Govedarica je rekao da se u početku najviše pažnje posvećivalo radu sa talentovanim mladim matematičarima, ali da je posljednjih godina finansijska podrška ovom projektu nedovoljna.

Učesnik matematičkog kampa Irena Spasojević, učenica osmog razred Osnovne škole /OŠ/ „Sveti Sava“ Zvornik, rekla je da je matematiku zavoljela u petom razredu kada je ovom predmetu posvetila više pažnje, što je dalo odlične rezultate.

Ona je dodala da je matematika veoma važna, ali da se treba vježbati u kontinuitetu, jer se bez vježbe gubi ritam matematičkog znanja koje je kasnije veoma teško nadoknaditi.

Marko Zarić, učenik šestog razreda OŠ „Sveti Sava“, rekao je da je matematički kamp vid podrške nadarenim učenicima, što dokazuje da je školi stalo do mladih talenata koje želi da izvede na pravi put.

On je podsjetio da je prošle godine na Regionalnom takmičenju iz informatike bio drugi

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se