15.4 C
Zvornik
01. јуна 2023.

Objavljen konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola u Republici Srpskoj

Ministarstvo prosvjete i kulture objavilo je konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola u Republici Srpskoj u školskoj 2022/2023. godini, kojim je planiran upis 10.041 učenika raspoređenih u 445 odjeljenja.

Planom je predviđen upis 7.718 učenika u zanimanja četvrtog stepena složenosti, a 2.323 učenika u zanimanja trećeg stepena.

Prilikom upisa, kandidati se mogu prijaviti za najviše dva zanimanja u stručnim školama, dva smjera u gimnaziji ili dva odsjeka u umjetničkim školama, i u tom slučaju im se boduju rezultati u uspjehu u oba zanimanja, smjera ili odsjeka, a rangiranje se vrši prema uspjehu u oba zanimanja, smjera ili odsjeka.

Iz Ministarstva je saopšteno da se redoslijed kandidata utvrđuje prema ukupnom broju bodova, a bodovanje vrši na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi, uspjeha iz pet predmeta značajnih za zanimanje u stručnim školama, smjeru u gimnaziji ili odsjeku u umjetničkim školama, za koji kandidat konkuriše, te na osnovu rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umjetničke škole.

Javnim konkursom određena su dva upisna roka, i to junski rok od 13. do 24. juna i julski rok od 4. do 15. jula godine.

Pravo upisa u prvi razred srednjih škola imaju učenici sa završenom osnovnom školom koji nisu stariji od 17 godina na dan upisa.

Lica koja se upisuju u škole za učenike sa smetnjama u razvoju mogu imati drugu dobnu granicu za upis u prvi razred, a najviše do navršene 21. godine i oni se školuju u skladu sa preporukama navedenim u nalazu i mišljenju stručne komisije.

Učenici sa posebnim obrazovno-vaspitnim potrebama upisuju se na osnovu nalaza i mišljenja stručne komisije o procjeni potreba i usmjeravanju djece i omladine sa smetnjama u razvoju, koje donosi nadležna ustanova i oni ne podliježu kriterijumima bodovanja za upis.

Svi učenici sa teritorije Republike Srpske i Federacije BiH konkurišu pod istim uslovima, bez obzira na to gdje su završili osnovnu školu, a pod istim uslovima mogu da konkurišu i upisuju se i učenici iz drugih država.

Ispunjavanje uslova kandidati dokazuju originalnim svjedočanstvima o završenim razredima osnovne škole i izvodom iz matične knjige rođenih, odnosno dokazom o izvršenoj nostrifikaciji diplome kada je riječ o učenicima iz druge države.

Konkurs, kao i plan upisa, dostupni su i na internet portalu Vlade Republike Srpske, na stranici Ministarstva prosvjete i kulture.

Sve srednje škole objavljuju na oglasnoj tabli škole tekst konkursa, plan upisa, tabelarni pregled o broju nezaposlenih radnika i njihovo zapošljavanje u 2021. godini, kao podatak o deficitarnim zanimanjima za svoju školu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
967PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se