5.9 C
Zvornik
19. април 2024.

Ministar Vjekoslav Petričević: „Alumina“ prepoznatljiv brend u svijetu

Kompanija „Alumina“ iz Zvornika je privredni dragulj Republike Srpske, koji ima ogroman potencijal i konstantnu mogućnost razvoja i širenja kapaciteta, kaže ministar privrede i preduzetništva u Vladi Republike Srpske Vjekoslav Petričević, koji se danas sastao sa menadžmentom ove fabrike.

U razgovoru sa predsjednikom Upravnog odbora Milom Matićem i pomoćnikom direktora za tehnička pitanja Zoranom Obrenovićem, Petričević je izrazio zadovoljstvo ostvarenim rezultatima najvećeg zvorničkog kolektiva.

slika 2 1 Copy

Ističući da „Alumina“ predstavlja značajan resurs za Republiku Srpsku, Petričević je rekao da proces razvoja i mogućnosti širenja proizvodnje u ovoj fabrici su, bez sumnje, potencijali na kojima se može razvijati i sama Republika Srpska.

-Mogu da kažem da je „Alumina“ postala jedan brend prepoznatljiv u svijetu i sve razvojne kapacitete koji se nalaze u ovoj fabrici, treba maksimalno iskoristiti – naglasio je Petričević, te s tim u vezi objasnio da je neophodno da se uključe svi nivoi vlasti kako bi se unaprijedili postojeći procesi, ali i obezbijedili još bolji uslovi za poslovanje „Alumine“.

-Svaki proizvod „Alumine“, koji je ostvaren u njenim pogonima zahvaljujući domaćoj pameti zajedno sa inženjerima, rukovodstvom i radnicima, ukazuje na ogroman prostor razvoja, jer svaki taj proizvod može, na neki način, sutra da bude fabrika koja će zapošljavati od 100 do 150 radnika, što treba mnogo više raditi u tom pravcu – naglasio je Petričević.

slika 1 1 Copy

Po ostavrenim rezultatima, dodao je Petričević, razvojni pravac „Alumine“ je bitan sa apekta velikog značaja u samom učešću PDV-a Republike Srpske, te naglasio da, uz pomoć Vlade i resornih ministarstava, kao i kroz aspekt velikog broja zaposlenih randika i resurse koje ova kompanija ima, treba nastaviti da poslovanje „Alumine“ ide u pozitivnom pravcu razvoja kao i do sada.

Ministar Petričević kaže da privreda Republike Srpske nije izuzeta od teškoća koje ima svjetska ekonomija, ali da je naša privreda podložnija ovim problemima i da kriza može biti šansa za domaće privredne subjekte. Najveći problem, istakao je, predstavlja poskupljenje energenata koji utiču na krajnju cijenu proizvoda.

S druge strane, navodi Petričević, problem predstavlja i transport jer poskupljuje prevoz roba i putnika, te pojasnio da i to otvara neke nove mogućnosti za domaće privrednike, kao i za strane investicije koje traže poziciju na ovim prostorima, upravo zbog blizine njihovih država i određenih benefita koji su povoljniji na ovim prostorima, u odnosu na zemlje EU.

Petričević je istakao da je cijena električne energije u Republici Srpskoj i dalje najpovoljnija u regionu, što je, kako je rekao, na neki način komparativna naša prednost i dodao da će dobra infrastrukturna uvezanost kroz realizaciju autoputeva, koji se grade, sigurno u dobroj mejeri uticati na povezanost ovog prostora sa investitorima.

slika 3 1 Copy

Vlada Republike Srpske pokušava u posljednje dvije godine, odnosno od početka pandemije virusa korona i trenutnih svjetskih dešavanja, da kroz različite podsticaje pomogne privredi i privrednim kolektivima. U tom pravcu, Ministarstvo privrede i preduzetništva, kako kaže ministar Petričević, realizuje važne projekte koji za cilj imaju unapređenje i osavremenjavanje domaće proizvodnje, ali i poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih, prije svega kroz podsticaje za plate.

Zakon o podsticajima za povećanje plata, koji je na snazi od 2019. godine, rekao je Petričević, ima za cilj da se kroz animiranje privrednih subjekata podstakne povećanje plata radnicim, dok s druge strane Vlada Republike Srpske subvencioniše i vrši povrat na plaćene doprinose u visini do 70 odsto.

-Može se reći da je predmetni zakon dao dobre efekte u ovom periodu, a išli smo i u određene izmjene zakonskih rješenja koja su bila usmjerena, prije svega, da se olakšaju procesi kod samog podnošenja zahtjeva, koji se elektronskim putem podnose Ministarstvu privrede i preduzetništva, pa se po tom sonovu, samo za period od kada je Zakon stupio na snagu, odobrilo više od 32 miliona KM za privredne subjekte – istakao je Petričević.

Prema njegovim riječima, trenutno se isplaćuju podsticaji za povećenje plata za period od jula do decembra 2021. godine u kojem je podneseno 576 zahtjeva, dok je obrađeno 520, a ostatak će biti završen do kraja sedmice.

-Po tom osnovu obuhvaćeno je oko 20.000 radnika koji su u tom obračunskom periodu imali povećanje plata – rekao je Petričević i dodao da će isplata po tom osnovu za taj vremnski period biti nešto veća od 10.000 KM.

Petričević je pozvao privredne subjekte da iskoriste ovu zakonsku mogućnost, jer će im se na taj način izvršiti povrat plaćenih doprinosa na povećanje plata radnicima.

Kada je riječ o projektu za nabavku novih tehnologija i osavremenjavanje domaće proizvodnje, koji takođe realizuje Ministarstvo privrede i preduzetništva, u ovoj godini je predviđeno 12 miliona KM i prema riječima ministra Petričevića očekuje se da će biti uključeno 250 do 300 privrednih subjekata iz Republike Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se