5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Iz zatvora osnovao 31 kompaniju, odbranio dva doktorata i ženio se tri puta

Osuđeni ubica u Izraelu treba da postane milioner zahvaljujući svojoj tehnološkoj kompaniji koju je osnovao dok je bio u zatvoru i za koju se sada očekuje da izađe na berzu u Tel Avivu.

Harel Herštik je planirao i izvršio ubistvo kada je imao 20 godina, upucavši u glavu svoju žrtvu, Jakova Selu, i zakopavši njegovo tijelo.

Herštik je upoznao Selu kada je imao 14 godina. U početku su bili povezani i bliski, ali je to vremenom preraslo u „međusobnu mržnju i prezir“, navodi se u sudskim dokumentima.

On je rekao da se osjećao nelagodno zbog načina na koji se Sela ponašao prema ženama i 1996. godine, Sela je otkrio da je Herštik ukrao više od 12.000 funti od njega (oko 14.000 evra). Umjesto da uvlače policiju u sve to, dogovorili su se da mu Herštik vrati duplo.

Herštik je isplanirao da vozi Selu po izraelskim bankama, navodeći ga da misli da će zajedno pokupiti novac, ali se tokom vožnje pretvarao da mu je muka i da će da povrati, pa je Sela zaustavio automobil.

Tada je Herštikov saučesnik pucao u Selu tri puta i dao pištolj Herštiku, koji je iz neposredne blizine pucao svojoj žrtvi u glavu.

Stavili su tijelo u automobil i zakopali ga na mjestu gdje su ga nekoliko nedjelja kasnije otkrili planinari.

Herštikova majka je takođe osuđena za nekoliko krivičnih djela, uključujući i pokušaj da spriječi policijsku prijavu Seline majke.

Od velike krađe i ubistva do dva doktorata

Skoro 26 godina kasnije, Herštik je izrazio kajanje zbog zločina tokom intervjua za Associated Press i njegovi poslovni partneri ga koriste kao uspješan primjer rehabilitacije.

Tokom dugogodišnje zatvorske kazne, Herštik je odbranio dva doktorata – iz matematike i hemije, ženio se tri puta i osnovao 31 kompaniju, prodavši ih šest.

On je potpredsjednik za strategiju i tehnologiju kompanije Scentech Medical, koju je osnovao dok je još bio u zatvoru 2018. godine, a sada treba da izađe u javnost.

Scantech je tehnološki proizvod koji može da otkrije određene bolesti putem testiranja daha i čeka na odobrenje regulatora, da bi omogućio spajanje sa NextGen Biomed, koji trguje na berzi u Tel Avivu.

Spajanje bi, prema Herštiku, podiglo vrijednost kompanije na 204 miliona funti (oko 240 miliona evra) i rekao je da je prikupio više od 20 miliona funti sredstava u posljednje dvije godine preko privatnih investitora.

Izraelski zakon ne zabranjuje zatvorenicima da posluju, ali Herštik se suočio sa brojnim preprekama, uključujući ograničen pristup internetu.

„Ograničeni ste realnošću. U zatvoru ste. Vodite kompaniju, a ne možete je sami voditi iz zatvora. Morate se osloniti na druge ljude da razgovaraju, sklapaju ugovore, sklapaju poslove“, objasnio je.

Tri propala braka i ubod nožem

Herštik je postavio izvršnog direktora da vodi svakodnevne aktivnosti njegovih kompanija, on mu je između ostalog čitao dokumente preko telefona.

Iako je uspio da postane uspješan biznismen dok je bio iza rešetaka, imao je i „loših perioda“. Ispričao je da su ga nožem izbola dva arapska zatvorenika nakon što su ga uhvatili u zavjeri da katapultira odsječenu svinjsku glavu sa Kuranom u ustima u jerusalimsku džamiju Al-Aksa.

Rekao je da je zavjeru predložio dvojici jevrejskih nacionalista koje je sreo u zatvoru, ali je rekao da je bilo hipotetički.

Šin Bet, izraelska bezbjednosna agencija, saznala je za plan i angažovala Herštika kao doušnika, a kada su arapski zatvorenici saznali za njegov rad sa agencijom, izboli su ga, rekao je.

Uz sve to, stigao je i da se oženi i razvede tri puta dok je bio u zatvoru.

Godine 2021, komisija za uslovni otpust utvrdila je da je Herštik rehabilitovan i da više nije opasan za društvo, stavljajući ga u noćni kućni pritvor od 23:00 do 6:00.

Takođe mora da nosi uređaj za praćenje i zabranjeno mu je da napušta Izrael.

„Kajanje koje sam osjećao zbog onoga što sam uradio postalo bi svjetionik na mom putu naprijed“, rekao je Herštik.

„Ova kompanija je izgrađena jer sam želio da uradim nešto bolje, da svijet bude bolje mjesto“, zaključio je, prenosi „Telegraf.rs„.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se