13.1 C
Zvornik
25. април 2024.

Hram u Čelopeku dobio mošti Ognjene Marije i Svetog Sisoja

NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služio je juče Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svete velikomučenice Marine – Ognjene Marije u Čelopeku kod Zvornika, koji je njegovim blagoslovom dobio čestice moštiju ove svetiteljke i Svetog prepodobnog Sisoja Velikog u narodu poznatog kao zaštitnika majki i djece.

Episkop Fotije je, nakon litije, osveštao obnovljeni Hram, te poručio vjernicima da će mošti dvoje svetitelja ubuduće ovdje moći da cjelivaju svakog praznika i nedjeljom.

Srn2022 5 29 150520 6 Copy

„Preko moštiju, ti svetitelji će zajedno sa nama na svetoj liturgiji da nas blagosiljaju, čuvaju i da nas uhljebljuju u ljubavi“, istakao je vladika Fotije.

Ističući da sveta vjera pravoslavna vodi putem istine i spasenja, episkop Fotije rekao je da samo Crkvi treba vjerovati jer upućuje na svetosavski put, koji je i put spasenja i vjere otaca.

Vladika Fotije zahvalio je svim ljudima dobre volje koji su pomogli obnovu Hrama.

Srn2022 5 29 150520 4 Copy

„Živimo u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj, koja je uvijek bila veliko gradilište i treba nastaviti graditi manastire, jer oni čuvaju nas i našu djecu“, poručio je episkop zvorničko-tuzlanski.

Episkop Fotije je, cijeneći nesebičnu ljubav, trud i zalaganje na unutrašnjem uređenju i obnovi parohijskog Hrama Svete velikomučenice Marine u Čelopeku odlikovao Arhijerejskom pohvalnicom gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića i Bojana Ivanovića.

Srn2022 5 29 150520 7 Copy

Arhijerejskom pohvalnicom, na kojoj je napisano: „Zahvaljujući Bogu za sve i sva, želimo poput Svetog apostola Pavla da dobrota vaša bude poznata svim ljudima“, vladika je odlikovao i druge ljude dobre volje koji su nesebično pomagali obnovu ovog hrama.

Sveštenik ovog hrama Dragan Negić rekao je Srni da je renoviranje i obnova Hrama Ognjene Marije trajalo oko godinu dana i dodao da su nanovo urađeni ikonostas, časna trpeza, kompletan oltarski prostor, te podovi, grijanje, duborezna vrata i porta.

„Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom i zamjenikom gradonačelnika Zoranom Stevanovićem i Bojanom Ivanovićem donirala je uređenje porte Hrama, a ostale radove vjerni narod“, napomenuo je Negić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se