15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Glasačke kabine okrenute ka biračkom odboru i posmatračima

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH danas je u Sarajevu usvojila više podzakonskih akata za sprovođenje opštih izbora 2. oktobra, među kojima i Pravilnik o sprovođenju izbora, kojim je propisano uvođenje novina na izborima, uključujući i tu da glasačke kabine budu okrenute prema članovima biračkih odbora i posmatračima.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović objasnio je da je ova novina uvedena kako bi se spriječilo fotografisanje glasačkih listića i takozvani bugarski voz, kao i zloupotreba instituta pomoći drugog lica pri glasanju.

„Ukida se i praksa čitanja naglas imena glasača, uvode se ovjera glasačkih listića posebnim štambiljem, posebna procedura pomoći druge osobi pri glasanju, pečaćenje biračkog spiska u posebnu kovertu nakon zatvaranja biračkog mjesta, te neke druge tehničke novine“, rekao je Arnautović na sjednici Komisije.

Prema njegovim riječima, cilj ovih intervencija jeste da proces na biračkom mjestu bude što transparentniji, brži i zakonitiji.

Arnautović kaže da će na ovogodišnjim izborima prvi put biti uvedena elektronska prijava za glasanje poštom ili u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

„Radi se o potpuno novom, digitalizovanom načinu prijave putem veb servisa CIK-a“, precizirao je Arnautović i dodao da je ova novost u izborima pripremljena uz finansijsku pomoć OEBS-a.

Protiv Pravilnika o upotrebi i izradi izvoda iz Centralnog biračkog spiska, kojim se uvodi obaveza dostavljanja dokaza o tačnoj adresi glasača u inostranstvu, glasao je član Komisije Vlado Rogić, navodeći da se time proširuje Izborni zakon BiH.

„Izborni zakon tačno je naveo šta birači iz inostranstva treba da podnesu, a toga nema u zakonu. Niko nam ne može dati za pravo da proširimo pravilnikom uslove propisane zakonom. Zakonitost i zaštitu treba tražiti na drugim mjestima, a ne uvođenjem novih uslova koji nisu propisani zakonom“, rekao je Rogić.

Traženje vjerodostojnog dokaza o tačnoj adresi glasača podržala je član Komisije Irena Hadžiabdić, ističući da CIK na to obavezuju zahtjevi Agencije za zaštitu ličnih podataka, sudske presude i veliki broj manipulacija na prošlim lokalnim izborima.

Član Komisije Vanja Bjelica Prutina predložila je, a ostali članovi, osim Rogića, prihvatili da umjesto kopije glasači iz inostranstva dokaze o identitetu ili izbjeglički karton dostave skenirane, fotografisane ili u drugoj elektronskoj formi.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se