25.4 C
Zvornik
30. септембра 2023.

U srednjovjekovnoj tvrđavi prikazan film “Bilo jednom u Srbiji“

U srednjovjekovnoj tvrđavi Đurđev grad iznad Zvornika na otvorenom sinoć je prikazana filmska komedija „Bilo jednom u Srbiji“, čime je Zvornik prvi put postao dio manifestacije „Noć tvrđava“ u okviru projekta „Unapređenje prekogranične turističke ponude“.

Direktor Turističke organizacije Zvornik Ivana Đokić Milanović je istakla da se Zvornik na taj način povezuje sa gradovima koji imaju slično ili isto kulturno istorijsko naslijeđe.

Ona je rekla novinarima da je izuzetno važno održavati ove i slične manifestacije, gdje posjetioci imaju priliku da u jednom izuzetno autentičnom ambijentu Srednjovjekovne tvrđave uživaju u lijepom filmskom ostvarenju.

Predstavnik Gradske uprave Zvornik Dragana Milošević smatra da biti dio jednog takvog prekograničnog projekta za Zvornik predstavlja, prije svega, izazov jer se radi o kulturno manifestacijskom turizmu, koji ranije nije bio dio turističke ponude tog grada.

„Osim promocije bisera kulturno-istorijkog naslijeđa Đurđev grada, značajno je podizati svijest kod građana o značaju kulturne baštine, te pospješiti, odnosno uvijek imati nešto novo u turističkoj ponudi, a to je kulturni turizam“, rekla je Miloševićeva.

Istakavši da je u toku uređenju staze „Jerinine staze strasti“ koja povezuje donji sa gornjim dijelom srednjovjekovne tvrđave, odnosno Đurđev grada, a za koju su vezane ineresantne legende.

„Rekla bih, prije svega, da se radi o vizantijskoj princezi i supruzi Đurađa Brankovića koja je, prema predanjima, postavila najljepše temelje ovih bedema srednjovjekovne tvrđeve u kojima se sada nalazimo“, pojasnila je Miloševićeva.

Ona je naglasila da će biti nastavljeni radovi na uljepšavanju te tvrđave, da bi kroz novi projekat prekogranične saradnje zajedno sa Srbijom konkurisali na postavljanju nekoliko vidikovaca na tvrđavi, sa koje se pruža odličan pogled.

„Želja nam je da turistički uvežemo Srednjovjeovnu tvrđavu Đurđev grad sa podzemnim gradom Karađorđevića, koji se ispod zemlje prostire na oko 3.000 metara kvadratnih, kao i sa mostom kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića koji preko Drine povezuje Zvonik i Mali Zvornik“, istakla je Miloševićeva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
957PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se