12 C
Zvornik
25. април 2024.

Traže se direktori! Državne institucije u potrazi za novim rukovodstvom

SARAJEVO – Rukovodiocima u brojnim institucijama na bh. nivou istekao je ili uskoro ističe mandat, ali oni, uprkos tome, do izbora nasljednika, nastavljaju raditi taj posao i, naravno, za to dobijati primamljivu platu.

Jedan od najsvježijih primjera je Pravobranilaštvo BiH, pošto je postupak izbora pravobranioca i dva zamjenika posljednji put okončan u decembru 2017. godine, a na mandatno razdoblje od četiri godine imenovani su Mariofil Ljubić, Ismet Velić i Mlađen Mandić. Dakle, mandati su im istekli, ali ne i angažman.

„Da, istekao nam je mandat, ali po novom Zakonu o državnoj upravi BiH, nema funkcije vršioca dužnosti. Mi radimo najnormalnije sva trojica dok ne dođu novi, odnosno do primopredaje dužnosti. Ja neću više biti u pravobranilaštvu, dosta je. Profesor sam na fakultetu i nastaviću da radim tu“, ističe Mandić za „Nezavisne novine“.

Slična je situacija i u Instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH – istekao je mandat ombudsmanima Ljubinku Mitroviću, Jasminki Džumhur i Nives Jukić još 17. novembra 2021. godine. Međutim, oni su još na tim funkcijama.

„U Zakonu o ombudsmanu za ljudska prava BiH propisano je da, ‘tamo gdje mjesto ombudsmana bude upražnjeno zbog isteka mandata, ombudsman čiji je mandat istekao nastavlja obavljati njegove dužnosti na privremenom osnovu sve dok imenovanje ne bude obavljeno“, rečeno je „Nezavisnim novinama“ iz Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH.

Inače, za imenovanje ombudsmana Parlamentarna skupština BiH osniva posebnu ad hok komisiju, koja objavljuje javni poziv i, nakon sprovedene procedure, utvrđuje listu kandidata koji ispunjavaju uslove. 

Privremena zajednička komisija oba doma parlamenta BiH za sprovođenje procedure za imenovanje tri ombudsmana za ljudska prava BiH počela je s radom, ali nije poznato kada će taj proces dobiti epilog.

Uskoro, već idućeg mjeseca, drugi mandat ističe i direktorima Granične policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Zoranu Galiću, odnosno Mirsadu Viliću, a na treći mandat nemaju pravo biti birani. Imaju, međutim, pravo ostati na tim funkcijama do izbora nasljednika.

„Do izbora novih rukovodilaca, mi nastavljamo obnašati tu funkciju jer nas je Vijeće ministara imenovalo“,  rekao je Vilić za „Nezavisne novine“. Osim njima, kako nezvanično saznajemo, mandati uskoro ističu i Vilićevim zamjenicima Ranku Vukoviću i Ivici Bošnjaku, ali i Galićevom zamjeniku Fahrudinu Halaču, te zamjeniku direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Đuri Kneževiću.

Niko još ne zna ni kada će biti biran novi direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, a aktuelnom direktoru Miri Džakuli još 2020. godine istekao je drugi mandat, što znači da se on neće moći boriti za treći četvorogodišnji period na ovoj funkciji.

„U junu će biti tačno dvije godine kako je Džakula u tehničkom mandatu na čelu UIO BiH. On tu ostaje do imenovanja novog direktora“, rekao je izvor „Nezavisnih novina“.

Podsjetimo, i Osman Mehmedagić Osmica i dalje rukovodi Obavještajno-bezbjednosnom agencijom (OBA) BiH iako mu je prije nekoliko godina istekao mandat upravljanja „tajnom službom“, pošto  je imenovan 19. novembra 2015. godine. Takvih i slučnih primjera ima na pretek.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se