8.1 C
Zvornik
25. април 2024.

SPC preuzima katoličku crkvu u Beču

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ preuzima katoličku župsku crkvu u Majdlingu, u Beču, u 12. okrugu, saopštila je Eparhija austrijsko-švajcarska.

Ovo su jednoglasno odlučili katolički župski savjet i savjet za upravljanje imovinom u saglasnosti sa rukovodstvom Bečke nadbiskupije.

Srpska parohija postaće ponovo dio svoje prvobitne parohije u Altmansdorfu, iz koje je izdvojena 1982. godine.

Četrdeset godina nakon osnivanja katoličke župe Am Šepfverk /Am Schöpfwerk/, hram Svetog Franje Asiškog predaje se srpskoj pravoslavnoj Eparhiji austrijsko-švajcarskoj, prenosi crkveni Radio Slovo ljubve.

U vrijeme kada je osnovana katolička parohija 1982. godine, u naselju 12. bečkog okruga Am Šepfverk živjelo je oko 5.000 pripadnika rimokatoličke zajednice.

Međutim, usljed demografskog razvoja, u posljednjih nekoliko decenija, broj katolika je pao na nešto manje od 1.000, a istovremeno se povećao broj stanovnika pravoslavne vjeroispovijesti.

Vikar za Bečki gradski region Darijuš Šucki /Dariusz Schutzki/ je rekao da je „zatvaranje katoličke župe uvijek bolno”, ali da raduje što će „hram biti sačuvan kao hrišćanska crkva, u konkretnom slučaju srpska pravoslavna bogomolja, koja će sada biti dostupna brojnoj i mladoj srpskoj zajednici na ovoj novoj lokaciji“.

U razgovoru sa članovima župskog savjeta, episkop austrijsko-švajcarski Andrej je obećao da će buduće preuzimanje crkve u Majdlingu u Beču biti na zadovoljstvo i nekadašnjih katoličkih vjernika zato što Srpska pravoslavna crkva njeguje srdačne odnose sa svim sestrinskim crkvama.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se