1.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Skočile cijene zlata u Srpskoj, građani sve više kupuju investiciono zlato

Cijene zlata proteklih mjeseci su u rastu kako u region tako i u Srpskoj. Iz jedne banjalučke zlatare ističu da je u odnosu na prošlu godinu zlato poskupilo za 30 odsto. Benjamin Šamić, zlatar kaže da je ovo do sad rekordna cijena zlata.

“Najviše se prodaju burme, vjereničko prstenje, pokloni za krštenja, svadbe. Cijene variraju u zavisnosti od nakita – burme su od 400 pa do 3.000-4.000 hiljade maraka. Sve zavisi od gramaže i izrade kamena na prstenju. Naušnice su od 100 maraka pa nadalje. Primjera radi, burme od tri grama sa cirkonima su oko 450 KM, burme sa dijamantima od 9 grama su oko 2000 KM” ističe Šamić. 

Ranije je gram 14-karatnog zlata koštao 100 KM, a sada je 130 KM. Zlatari predviđaju da će cijene tog plemenitog metala u narednom periodu još više rasti. Stručnjaci kažu da se od početka godine najviše kupuje investiciono zlato, koje se definiše najjednostavnije kao čisto zlato. 

“Samo dan nakon objave u vezi dešavanja u Ukrajini, ljudi su počeli dolaziti u enormnom broju kod nas da prodaju, ali i da kupuju zlato. Najviše se kupuje investiciono zlato. To podrazumjeva zlatne poluge, dukate. Predmete sa većom karatažom zlata” rekao je Šamić te je dodao da je takvo ponašanje razumljivo. Zlato je tradicionalan oblik ulaganja u sigurnost u neizvjesnim vremenima.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se