18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Sijarto: S Dodikom treba razgovarati, mir se ne može ostvariti sankcijama

Mir i stabilnost na zapadnom Balkanu ne može da se ostvari sankcijama, izjavio je danas u Mostaru ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto i pozvao političare u EU da ne razgovaraju o srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, nego da razgovaraju sa njim.

On je rekao da će na taj način mnogo bolje da razumiju situaciju u BiH i regionu.

„Evropskim političarima bi bilo preko potrebno da mnogo bolje razumiju situaciju u regionu zapadnog Balkana“, ocijenio je Sijarto.

Nakon razgovora sa Dodikom, Sijarto je rekao novinarima da Mađarska vodi odgovornu, dobrosusjedsku politiku.

„Nama je u interesu da na zapadnom Balkanu vlada mir i stabilnost“, naglasio je Sijarto.

On kaže da su za to potrebni i ekonomski uslovi, zbog čega je Mađarska odlučila da preduzme ozbiljan program ekonomskog razvoja u BiH i Republici Srpskoj koji će se sprovesti na osnovu dogovora sa Dodikom.

„Već ovoga mjeseca će biti raspisani konkursi u vezi sa ovim programom ekonomskog razvoja, a u prvom krugu predviđeno je da Mađarska obezbijedi 30 miliona evra za njegovo ostvarivanje“, najavio je Sijarto.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija razgovarali su sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom u Mostaru, gdje danas počinje Međunardni sajam privrede na kojem je Mađarska zemlja partner. 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se