18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Ruski BDP veći nego 2021, rublja se vraća na stare pozicije

Bruto domaći proizvod (BDP) Rusije 26. marta, mjesec dana nakon početka vojne intervencije u Ukrajini i uvođenja sankcija Moskvi, bio je pet odsto veći nego prije godinu dana, podaci su analize zasnovane na podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

Takođe, podaci govore da potrošnja električne energije i željeznički prevoz robe u Rusiji nije smanjen niti su povećane cijene goriva i struje.

Analitičari podsjećaju da je cilj američkih sankcija Rusiji, kako je zvanično objašnjeno, “iscrpljivanje resursa koje ruski predsjednik Vladimir Putin ima za nastavak aktivnosti protiv Ukrajine i dovođenje finansijskog sistema na rub kolapsa”, ali se to, za sada, kako ističu, ne dešava.

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Žozep Borel navodi da se rublja dobro nosi sa dosadašnjim sankcijama Zapada.

Neki od medija, poput britanskog “Ekonomista”, navode da se Rusija iznenađujuće dobro nosi sa sankcijama i da one nemaju efekat koji se očekivao.

Svrha oštrih mjera bila je da se ruska privreda dovede u zastoj, pa je u prvoj sedmici nakon uvođenja novih sankcija rublja pala za trećinu u odnosu na dolar, a cijene dionica mnogih ruskih firmi su propale.

Međutim, tada je haos na ruskim tržištima splasnuo, a kurs rublje je već znatno povećan u odnosu na minimalne vrijednosti sa početka marta i sada se približava nivou prije sancija.

Analitičari navode da je u Rusiji malo dokaza da je njena ekonomska aktivnost ozbiljno pogođena

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se