23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Piletina nikad skuplja, kilogram bijelog mesa do 15 KM

Cijene pilećeg mesa u BiH su u posljednjih nekoliko dana u pojedinim dijelovima zemlje zabilježile rast i do 30 odsto te kilogram bijelog mesa u pojedinim marketima doseže čak i oko 15 KM.

Naime, kako je Faruk Hadžić, ekonomski analitičar, juče objavio na svom Facebook profilu, na fotografiji koju je napravio u jednom marketu jasno se vidi da kilogram pilećeg bijelog mesa košta čak 14,40 KM.

„Mjesecima upozoravam i apeliram prema vlastima da se donesu mjere i pomogne građanima kako bi se usporio ovaj inflatorni udar. Nakon odbijanja da barem privremeno obustave naplatu akciza na gorivo, sada svjedočimo spiralnom rastu cijena. Upozoravao sam da ćemo ubrzo osjetiti drugi inflacijski udar, u koji već sada ulazimo“, napisao je Hadžić.

Kako su za „Nezavisne novine“ naveli iz udruženja peradara i živinara, cijene pilećeg mesa su porasle, jer skoro svakodnevno rastu cijene stočne hrane.

Edin Jabandžić, predsjednik Koordinacionog odbora peradara živinara BiH i izvršni direktor kompanije „Madi“ iz Tešnja, za „Nezavisne novine“ je rekao da se cijene žitarica u kontinuitetu povećavaju te se to prenosi na sve proizvode.

„Problem je što je piletina godinama bila najjeftinija. Nažalost, to vrijeme je prošlo. Cijena žitarica je dovela do toga da cijena piletine kao i drugih vrsta mesa raste. Ako je opravdanje, piletina je, iako je poskupjela, i dalje najjeftinija vrsta mesa“, kazao je Jabandžić.

Dodao je da je cijena piletine skočila za oko 30 odsto, ali da je istovremeno cijena stočne hrane skočila i za 100 odsto.

Kako je naveo Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS i direktor preduzeća „Agreks“ iz Donjeg Žabara, posljednjih nekoliko dana cijena pilećeg mesa u Srpskoj je porasla za oko 15 odsto.

„Razlozi povećanja su prije svega enormno visoke cijene stočne hrane, koje konstantno rastu. Podsjetiću da kukuruz i sojina sočma bilježe istorijske maksimume, prvenstveno kada je riječ o kukuruzu, zbog zatvaranja okolnih zemalja Srbije i Mađarske za izvoz ove žitarice“, rekao je Miličić.

Dodao je da je zbog pandemije, ali i sukoba u Ukrajini došlo do naglih poskupljenja nafte i naftnih derivata, što je proizvodne cijene podiglo u nebo.

„Ono što proizvođači pilećeg mesa objašnjavaju, a situacija je slična i s proizvođačima jaja, je da povećanja koja se prenose na krajnje kupce ni blizu ne prate povećanje svih inputa koji utiču na proizvodnju“, naveo je Miličić, dodajući da je teško predvidjeti da li će se poskupljenja nastaviti, jer su osnovne žitarice berzanska roba čija cijena se formira na dnevnom nivou.

„Mi čekamo svaki dan izjašnjenje Vlade Srbije o odobrenju izvoza kukuruza u Republiku Srpsku i BiH. Smatramo da bi to smirilo cijene stočne hrane i trebalo bi da smiri cijene gotovih proizvoda“, kazao je Miličić.

Peradari u FBiH prijete protestom

Peradari iz FBiH, suočeni sa, kako su naveli, bezizlaznom situacijom, traže od federalne vlade da budu uvršteni u program podrške, inače će biti spremni da traže svoja prava putem protesta, saopšteno je iz Udruženja peradara FBiH.

„Neuravnoteženi podsticaji simboličnog karaktera s kantonalnih nivoa vlasti ne mogu amortizovati složenu situaciju unutar peradarskog sektora, koji se našao pod udarom divljanja cijena i nedostatka žitarica, enormno skupim uslovima rada izazvanim povećanjem cijena goriva, električne energije i drugih energenata“, naveli su u saopštenju.

Iz Udruženja napominju kako ovogodišnji budžet za poljoprivredu federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva iznosi rekordnih 106 miliona KM.

„Vođeni zdravim razumom, ne vidimo način kojim se dio tih sredstava ne bi prelio i na peradarsku proizvodnju“, kažu iz Udruženja i traže hitan sastanak s resornim ministrom.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se