8.1 C
Zvornik
26. април 2024.

Pad rezervacija u turističkim evropskim zemljama

Mnoge turističke evropske zemlje, poput Hrvatske, Španije i Italije, ponadale su se da će ova sezona biti mnogo bolja od prethodne dvije zbog ukidanja kovid mjera, ali sve je zakomplikovala situacija s Ukrajinom.

Dijego Sanz, turistički vodič u Španiji, rekao je za Njujork tajms da se radovao kada je sredinom februara primio prvu međunarodnu grupnu rezervaciju u više od godinu dana.

„Mi živimo u samom raju. Bili smo sigurni da će sve doći na svoje mjesto kada se ukinu mjere i da će nam se turisti ponovo vratiti kao pčele koje nasrnu na nektar“, rekao je Sanz.

No nakon što je krajem februara počeo rat u Ukrajini, došlo je do pada broja međunarodnih rezervacija. U prvoj nedjelji rata broj vazduhoplovnih rezervacija u Evropi pao je za 23 odsto.

Upravo smo usred jake oluje

„Upravo smo usred jake oluje“, kazao je Sanz govoreći i doslovno i figurativno. Naime, regiju Kosta Blanka je zadesila jedna od najjačih kišnih oluja u istoriji. Pljusak je trajao 18 uzastopnih dana i prouzrokovao nagle poplave.

„Sunce će se vratiti, ali šta će biti sa ratom i ekonomskim problemima? Ne znam hoćemo li nešto zaraditi ovoga leta“, dodao je turistički vodič.

Što se tiče restorana, vlasnici se trude da pronađu jeftinu zamjenu za pšenicu i suncokretovo ulje, od kojih 75 do 80 odsto dolazi iz Rusije i Ukrajine.

„Pokušavamo da budemo fleksibilni. Na primjer, koristimo maslinovo ulje umjesto suncokretovog. Ali problem je u upravljanju troškovima, oni postaju skuplji“, rekao je Havijer Garsija Kuenca, potpredsjednik lanca hotela Medžik Kosta Blanka end rizorts (Magic Costa Blanca Hotels and Resorts).

Pad rezervacija u Hrvatskoj

Hrvatska se često svrstava među evropske zemlje koje najviše zavise od turizma, pri čemu prihod od te grane čini oko jedne petine BDP-a. U 2021. godini Hrvatsku je posjetilo 13,8 miliona turista te je ostvaren 84,1 milion noćenja. BDP je tada porastao za 10,4 odsto. No i u Hrvatskoj je sada zabilježen pad broja rezervacija, navodi Njujork tajms

Privatna izletnička kompanija Dubrovnik bouts, čija većina klijenata stiže iz Sjedinjenih Američkih Država, očekivala je da će ova godina rušiti rekorde. No nakon rata u Ukrajini, stopa rezervacija je pala za 70 odsto.

„Strancima smo na karti udaljeni jedan centimetar od Ukrajine“, rekao je vlasnik kompanije Nikša Smojver.

Dodatno, čarter-kompanije brinu zbog porasta cijene gasa i moguće nestašice goriva. Dubrovnik bouts sada naplaćuje izlet na relaciji Dubrovnik–Hvar 685 evra. Kompanija do sada nije povećala cijene karata, ali će možda morati da uradi.

Osjeća se depresija

Slična situacija je i u Italiji, gdje je sve manje optimizma i nade u uspješnost ove sezone. Prije pandemije, turizam je činio oko 14 odsto italijanskog BDP-a, a 2019. je ovu zemlju posjetilo više od 63 miliona turista.

„Oseća se depresija. Mislili smo da je kriza zbog pandemije gotova, a sada je opet zabilježen pad rezervacija“, rekla je Margerita Kaponi, koja radi kao turistički vodič u Rimu.

Bernabo Boka, predsjednik italijanskog hotelskog udruženja Federalbergi,  rekao je da ga najviše brinu troškovi energije, koji su posljednjih mjeseci u Italiji znatno porasli.

„Hoteli troše puno energije. Rade sedam dana u nedjelji, 24 sata na dan. Cijena energije je stoga važna komponenta u poslovanju“, kazao je Boka.

Italijanski ministar turizma Masimo Garavalja je nedavno spomenuo anketu sprovedenu među putnicima iz SAD u kojoj je 47 odsto od 4.500 ispitanika reklo da će posjetiti Evropu tek kada vide kako će se razvijati situacija u Ukrajini.

„Naravno, ako polovina američkih turista ne dođe u Evropu, to će biti drama“, rekao je Garavalja.

Neki ipak optimistični u pogledu sezone

No mnoge turističke agencije ipak su optimistične u pogledu ove sezone, uprkos ratu koji se vodi u Evropi i pandemiji virusa korona. Prošle nedjelje putnička agencija Ekspedija objavila je da Evropu čeka „dobro ljeto“, dodavši da su američki turisti ove godine pet puta više pretraživali putovanja za Britaniju, Njemačku i Francusku u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.

Hotelijeri na Kosta Blanki su sa turističkim agencijama potpisali ugovore s fiksnim cenama, što će vjerovatno za rezultat imati manji broj otkazivanja. Kuenca, iz lanca hotela Medžik Kosta Blanka (Magic Costa Blanca), rekao je kako za sada nije povisio cijene i da je već rezervisana polovina hotelskih soba.

„Moraćemo da pratimo inflaciju i možda ćemo morati da prilagodimo naše stope kako bismo zadržali profit. Nećemo imati toliko dobru godinu kao smo očekivali. Ali još uvek postoji velika potražnja. Naime, ljudi su tokom pandemije shvatili da bi mogli da umru i da neće živjeti večno pa sada više razmišljaju o odmoru i slobodnom vremenu“, rekao je Kuenka.

Vendi Hartfild, učiteljica iz Jorkšira u Engleskoj, stigla je prošle nedjelje u španski Benidorm sa nadom da će upiti dosta sunca i igrati golf. No zbog kiše je većinu vremena provela u zatvorenom, prenosi B92.

„Htjela bih da se vratim na ljeto, ali s obzirom na to kako se stvari razvijaju, to bi moglo da bude preskupo. Prvo moram da platim račune kod kuće“, rekla je Vendi Hartfild.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se