23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Obilježeno 30 godina od oslobođenja grada

U Zvorniku je danas služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na centralni spomenik za 1.080 boraca poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu obilježeno 30 godina od oslobođenja grada od muslimanskih paravojnih formacija.

Parastos je služilo mjesno sveštenstvo, a vijence su položile porodice poginulih boraca, predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, gradonačelnik Zvornika, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, odbornici u Skupštini grada, predstavnici zvorničke Policijske uprave i Centralnog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske.

Predsjednik Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zvornik Milivoje Marković rekao je da je danas punih 30 godina od oslobođenja Zvornika i pokušaja da ovaj grad okupiraju muslimanski ekstremisti.

„Muslimanski ekstremisti, koji su se naoružavali iz raznih izvora i tadašnjeg sekretarijata unutrašnjih poslova i teritorijalne odbrane, širili su početkom aprila 1992. godine ideologiju da će oni da drže grad Zvornik pod kontrolom“, rekao je Marković novinarima.

On je istakao da su se Srbi tih dana, ali nešto sa zakašnjenjem, organizovali i da su one koji su imali osvajačku i veoma pogrešnu ideologiju spriječili u tome.

Marković naglasio da građani Zvornika ne treba nikada da zaborave ovaj datum, jer su na taj dan muslimani ubili u sanitetskom vozilu Radeta Radovića zvanog Luka, koji je bio prva srpska žrtva u Zvorniku.

„Zato ovaj dan koji je srpskom narodu donio slobodu, koja je branjena u odbrambeno-otadžbinskom ratu, obilježavamo na dostojanstven način, odajući poštu poginulim borcima koji su tu slobodu stvarali“, rekao je Marković.

Predsjednik Odbora ratnih vojnih invalida gradske Boračke organizacije i potpredsjednik Skupštine gradske Boračke organizacije Zvornik Milan Manojlović rekao je da je ovo veoma važan datum jer je to početak stvaranja Republike Srpske.

„To je zasluga svih onih koji su dali živote za odbranu srpskog roda, kada je srpski narod napadnut na svojim ognjištima i bio prisiljen da uđe u rat koji nije želio“, istakao je Manojlović i dodao da su ti aprilski dani bili teški, ali da se narod organizovao i sa Vojskom Republike Srpske branio svoja ognjišta.

Protojerej-stavrofor Vidoje Lukić rekao je da žrtva boraca poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu ne smije da bude uzaludna, da se Republika Srpska mora čuvati i predati u nasljeđe pokoljenjima koja dolaze da je i oni čuvaju kao najveću svetinju stvorenu voljom srpskog naroda.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se