-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Novaković: Vlada predvidjela 40 miliona KM za prerađivačku industriju

Vlada Republike Srpske ove godine je predvidjela 40 miliona KM podrške za prerađivačku industriju, izjavio je savjetnik ministra privrede i preduzetništva Republike Srpske Momčilo Novaković.

Novaković je na okruglom stolu, koji se održava u kompaniji „Alumina“, rekao je da Vlada Srpske u posljednje dvije godine, odnosno od početka pandemije virusa korona i trenutnih svjetskih dešavanja, pokušava da kroz različite podsticaje prerađivačkoj industriji obezbijedi na neki način zainteresovanost poslodavaca i firmi za nabavku novih tehnologija i osavremenjavanje proizvodnje.

On je naglasio da je u tom smislu Vlada Republike Srpske ove godine predvidjela 15 miliona KM, s tim da postoji još jedan projekat koji bi trebalo da se do kraja godine realizuje, što bi ukupno iznosilo 40 miliona KM ulaganja u prerađivačku industriju.

Prema njegovim riječima, kada je riječ o podsticajima za plate koje su vrlo važne, s obzirom na to da je tema okruglog stola kako sačuvati radnu snagu i obezbijediti neophodan kadar za privredu, Vlada Srpske je do sada isplatila 21,3 miliona KM na ime podsticaja plata.

Ističući da će Vlada Republike Srpske i u narednom periodu nastaviti i sa jednim i sa drugim projektom, Novaković je rekao da je siguran da se može i više, ali da je u sadašnjim okolnostima i u skladu sa budžetom i ovo dobar podsticaj.

„Cilj okruglog stola je da se u jednoj koordinaciji saznaju svi problemi koje danas imaju poslodavci, sindikati, školske ustanove i da zajedno sa Vladom Republike Srpske, odnosno nadležnim ministarstvima, donesemo zaključke koje bi u narednom vremenu sproveli“, rekao je Novaković.

Predsjednik Upravnog odbora kompanije „Alumina“ iz Zvornika Mile Matić smatra da je radna snaga faktor uspjeha stabilnosti proizvodnje koja bi trebalo da bude u prioritetu u odnosu na kapital i na proizvodna sredstva, jer se jednostavno bez nje ne može.

Matić je, na okruglom stolu o temi „Aktuelno stanje u metalskoj industriji i rudarstvu Republike Srpske, ambijent za poslovanje i poslovna perspektiva“ i „LJudski resursi, raspoloživost i kvalitet radne snage, radnički standard i motivacija zaposlenih“, rekao da znanje naših radnika osigurava stabilnost i budućnost kompanije „Alumina“.

„U tom smislu treba da kreiramo ambijent u kojem ćemo da osiguramo da buduće generacije dolaze na radna mjesta afirmisane, školovane, profesionalne, da rade i da žive od svog rada“, rekao je Matić.

Govoreći o aktuelnoj situaciji na globalnom nivou, Matić je istakao da sve to utiče na poslovanje „Alumine“,jer su se trendovi koji su bili pokrenuti malo zaustavili, što ne znači da neće ponovo doći.

„Ali, bez ljudskog resursa nemamo šansi da možemo uspjeti i da budemo konkurentni, odnosno permanentno ulaganje u znanje i obrazovanje osigurava budućnost ljudima, fabrici i cjelokupnoj društvenoj zajednici“, rekao je Matić i dodao da je trenutno na tržištu teško doći do kvalifikovane radne snage.

Predsjednik Udruženja poslodavaca metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Predrag Zorić rekao je da je okrugli sto, koji se održava u kompaniji „Alumina“, neophodan u ovom vremenu kada su turbulencije na tržištu, cijene sirovina rastu, pojačana je inflacija koja obara kupovnu moć radnika, a domaće firme izložene stalnim nepovoljnim uticajima spolja.

„U ovom momentu potrebno je puno razumijevanja svih partnera i saradnika od Vlade Republike Srpske, privrede, udruženja sindikata, da razumiju momenat i da zajedno probamo naći rješanja da održimo porizvodnju, produktivnost i naravno odgovarajuće uslove u kojima radnici rade“, rekao je Zorić, koji je i direktor firme „Kolektor“ iz Laktaša.

Predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Radenko Smiljanić rekao je da je povod za organizovanje okruglog stola aktuelna situacija u privredi, nedostatak radne snage, nesigurnost tržišta, što se sve odražava na standard radnika.

Smiljanić je naglasio da je najveći problem sa kojima se suočavaju radnici nesigurnost radnog mjesta, dodavši da su potrebne nove ideje za prevazilaženje trenutnih problema.

On smatra da je za privredu neophodno obezbijediti kvalitetnu radnu snagu, a prvi pomak u tom smjeru je motivacija učenika za zanimanja u realnom sektoru kroz školovanje.

„Ako je učenik motivisan da ide u neka neproizvodna zanimanja, za koja nema interesa na tržištu rada, imamo problem, ali ako je motivisan da uči i stiče znanja za rad u privredi i bude nagrađen prema svom znanju i sposobnostima time će se postepeno rješavati problem nedostatka radne snage“, rekao je Smiljanić.

Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici Ministarstva privrede i razvoja, Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske, udruženja poslodavaca, direktori/ovlaštena lica značajnih privrednih subjekata u Republici Srpskoj, članovi Republičkog odbora Sindikata metalske industrije i rudarstva i predstavnici obrazovnog sistema.

Okrugli sto je organizovao Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se