0.4 C
Zvornik
29. јануара 2023.

Nova zakonska rješenja natjeraće neodgovorne roditelje da plaćaju alimentaciju

Neplaćanje alimentacije je krivično djelo. Međutim, to ne sprečava mnoge neodgovorne roditelje da godinama izbjegavaju plaćanje alimentacije za sopstvenu djecu.

Zbog toga su počele stručne rasprave i priprema radne verzije Nacrta zakona o privremenom izdržavanju djece, kojim bi bio formiran Alimentacioni fond.

Sve to će se naći pred poslanicima Narodne skupštine.

Kao inicijalna sredstva za pokretanje Alimentacionog fonda biće obezbijeđeno milion maraka. Korisnici bi bila djeca, do kraja srednjoškolskog školovanja, čiji roditelj izbjegava plaćanje alimentacije.

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović pojašnjava da se već duže radi na radnoj verziji zakona o privremenom izdržavanju djece koji je nazvan Zakon o alimentacionom fondu, dodajući da je riječ o svojevrsnom načinu sistemske podrške prvenstveno djeci koja su oštećena kada je u pitanju plaćanje alimentacije od nesavjesnih roditelja.

Ona je dodala da bi korisnici Alimentacionog fonda bila djeca starosnog doba do 18 godina.

– Upravo smo razgovarali o jednom izuzetku, odnosno da ta starosna granica bude produžena do završetka srednjeg obrazovanja, jer ne završavaju sva djeca srednju školu do 18. godine – navela je Davidovićeva.

Uslov za ostvarivanje izdržavanja na teret Fonda imala bi lica koja imaju pravosnažnu presudu kojom je određeno ko i u kojem iznosu je dužan da plaća alimentaciju. Samo osnivanje fonda, navode pravnici, bila bi snažna opomena neodgovornim roditeljima.

– Država bi preko Alimentacionog fonda reagovala u slučaju kada roditelj koji je dužan da izdržava svoje dijete ili srodnik ne plaćaju i u tom slučaju bi ona isplatila to izdržavanje, a zatim bi na državu prešlo pravo da se regresira od lica koje je bilo dužno da daje izdržavanje – pojasnio je profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Darko Radić.

Prema Krivičnom zakonu Srpske, neplaćanje alimentacije smatra se krivičnim djelom za koje je zaprijećena zatvorska kazna u trajanju od mjesec do tri godine.

Okružno javno tužilaštvo Prijedor nedavno je podiglo optužnicu zbog neplaćanja alimentacije protiv dva oca iz Novog Grada i Kozarske Dubice, koji su svojoj djeci ostali dužni gotovo 9.000 KM.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
981PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se