12 C
Zvornik
23. април 2024.

Lajić: Pojednostavljeno podnošenje zahtjeva za podsticaj

Prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske o kojem se raspravlja u Narodnoj skupštini Srpske pojednostavljuje se postupak podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava na podsticaj, rekao je pomoćnik ministra privrede i preduzetništva Srpske Rajko Lajić.
Obrazlažući ovaj prijedlog zakona, Lajić je rekao da su razlozi za izmjene i dopune ovog zakona sadržani u potrebi njegovog usklađivanja sa novim načinom određivanja početnog iznosa plate radnika, kao i sa novom metodologijom za obračun plata.

Početni iznos plate uvodi se kao promjenljivi element za ostvarivanje prava na podsticaj, a predstavlja polaznu osnovu za obračun povećanja plate i utvrđivanje visine podsticaja, navodi se u obrazloženju ovog prijedloga zakona.

Pravo i iznos podsticaja utvrđuju se na osnovu podataka iz službene evidencije Poreske uprave o plaćenim doprinosima na početni i povećani iznos plate.

Predloženo je da privredni subjekt ostvaruje podsticaj pojedinačno po radniku, u iznosu koji odgovara vrijednosti 70 odsto od plaćenih doprinosa na povećanje plate radnika.

Utvrđen je i najviši iznos podsticaja koji privredni subjekt može ostvariti po radniku, sa izuzetkom propisanim za radnike koji su zaposleni u oblasti proizvodnje tekstila, odjeće, kože i proizvoda od kože.

Podsticaj za direktna ulaganja od posebnog značaja može se ostvariti na osnovu odluke Vlade, ako se projektom koji se realizuje zapošljava najmanje 100 radnika ili se investira najmanje 10.000.000 KM u materijalna i nematerijalna sredstva na području razvijene i srednje razvijene jedinice lokalne samouprave.

Podsticaj se može ostvariti i ako se zapošljava najmanje 50 radnika ili investira najmanje 5.000.000 KM u materijalna i nematerijalna sredstva na području nerazvijene i izrazito nerazvijene jedinice lokalne samouprave.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se