15.4 C
Zvornik
24. септембра 2023.

Inflaciju ćemo gledati još dugo

Posledice ukrajinsko-ruskog sukoba su sve vidljivije, ne samo u političkoj već i ekonomskoj sferi sveta i ako se ne zaustavi, bauk inflacije, koja se odomaćila i beleži rekordne stope u gotovo svim državama, kružiće i narednih godina.

Da ima elemenata za brigu potvrđuju i statistički podaci po kojima je u martu inflacija u evrozoni iznosila 7,5 odsto, što je najveća stopa od 1997. godine kada je i počela da se vodi statistika.

Ništa bolja situacija nije ni u Americi a svetski ali i domaći ekonomisti upozoravaju da zbog ovakve situacije moguća je i pojava stagflacije, koja bi mogla da nastupi ukoliko inflacija nastavi da jača. Da ne bi došlo i do “pandemije stagflacije” eksperti navode da su neophodne odmerene finansijske i vešte ekonomske strategije koje bi zaustavile postojeće negativne trendove.

Sva ta negativna dešavanja uslovljena su ratom u Ukrajini a najvidljivija su kod enormnog rastu cene energenata i hrane. Upravo ove kategorije, pogurale su godišnju inflaciju u našoj zemlji na 9,1 odsto u martu i približile je dvocifrenom nivou. Ako se nastavi mesečni rast cena od 0,8 do 1,1 odsto, koji je zabeležen od januara do marta, po nekim pesimističkim predviđanjima, inflacija bi mogla da bude i dvocifrena.

Ipak, procene su optimistične i pokazuju da opadajuća putanja inflacije ne bi trebalo da bude ugrožena, pri čemu će ona na kraju godine u velikoj meri zavisiti od dužine trajanja konflikta u Ukrajini i od ishoda ovogodišnje poljoprivredne sezone.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
956PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se