23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Hrvati promijenili pravila u vezi upotrebe dnevnih svjetala

Hrvatska policija je početkom ovog mjeseca objavila saopštenje o promjeni koja stupa na snagu u saobraćaju, a odnosi se na korišćenje dnevnih svjetala u ovoj zemlji.

Naime, od 1. aprila za vozače više nisu obavezna dnevna svjetla danju, piše N1.

Na osnovu  izmenjene odredbe Člana 102. Zakona o bezbednosti saobraćaja, datumski je određeno obavezno korišćenje dnevnih ili kratkih svetala na motornim vozilima danju, i to od 1. novembra do 31. marta.

Sa druge strane, vozači mopeda i motocikala dužni su da tokom cele godine danju imaju upaljena kratka svetla na vozilu. U slučaju nepoštovanja navedenih zakonskih odredbi, hrvatska policija kazniće vozača novčanom kaznom od 300 kuna (oko 40 evra).

Dakle, ako putujete u Hrvatsku do 1. novembra tokom dana ne morate koristiti dnevna svetla. Podsetimo da u našoj zemlji i dalje važi propis o obaveznoj upotrebi dnevnih svetala tokom cele godine. Takođe, vredi istaći da u Evropi ima još zemalja koje su ovo pravilo ukinule i to najviše u gradskim zonama, dok je za vožnju otvorenim putem upotreba dnevnih svetala u najvećem broju slučajeva i dalje na snazi.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se