24.3 C
Zvornik
02. јуна 2023.

DONACIJA „ALUMINE“:  5.000 KM za poribljavanje Drine i Zvorničkog jezera

Sportsko-ribolovno udruženje „Bistro“  iz Zvornika gazduje lijevom obalom Drine, od Zelinja do Glavičica, u dužini od 53 kilometra. Ribolovci iz Zvornika i okoline, u Drini i posebno u Zvorničkom jezeru i pritokama, mogu da love sve vrste ribe. Ovdašnje vode bogate su škobaljem, mrenom, deverikom, štukom, somom, mladicom.

Zaštita i briga o ribljem fondu su među prioritetnim zadacima zvorničkih ribolovaca. Upravo ovih dana završena je akcija poribljavanja rijeke Drine i Zvorničkog jezera, koji su postali  bogatiji za oko 400 kilograma nekoliko vrsta konzumne ribe. U sportsko-ribolovnom udruženju „Bistro“ žele posebno da se zahvale rukovodstvu kompanije „Alumina“ koje je prepoznalo značaj njihovih akcija na poribljavanju Drine i Zvorničkog jezera. 

-Kompanija „Alumina“ nam je donirala 5.000 konvertibilnih maraka koje smo iskoristili za obnavljanje ribljeg fonda. Zahvaljujemo se rukovodstvu na ispoljenoj pomoći i nadamo se da ćemo i u narednom periodu nastaviti saradnju na obostrano zadovoljstvo – kaže Rade Stevanović, predsjednik SRU „Bistro“ iz Zvornika, podsjećajući da su prošle godine organizovali akciju poribljavanja rijeke Drinjače sa oko 600 kilograma potočne pastrmke.

On kaže da udruženje ima uspješnu saradnju i sa MHE „Medoš“, koja se sporazumom obavezala o izdvajanju 4.000 KM godišnje u svrhu poribljavanja rijeke Drinjače.

Prema riječima Marka Mimića, ribočuvara u SRU „Bistro“, obnavljanje ribljeg fonda izvršeno je na dvije lokacije.

-Zahvaljujući sredstvima kompanije „Alumina“, koja je naš redovan donator, poribili smo lokalitet Tršićkih bara i Zvorničko jezero u naselju Divič. Riblji fond je osvježen sa štukom, somom i jednom količinom šarana i smuđa. Trudili smo da budu krupnije jedinke ribe zbog kormorana kojih ima dosta na ovim prostorima kako bi sačuvali riblji fond u narednom periodu – kaže Mimić.

Sportsko-ribolovno udruženje „Bistro“ broji između 400 i 500 članova, a na obalama Drine i Zvorničkog jezera sve je više  sportskih pecaroša i istinskih ljubitelja ribolova.

Zvornički ribolovci mogu se pohvaliti i kapitalnim trofejima ribe. Prošle godine ulovljen je šaran od 27 kilograma, som od 40 i štuka od 12 kilograma.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
967PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se