21.4 C
Zvornik
27. мај 2024.

Dodik tužio Turkovićevu i Alkalaja

rpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podnio je krivičnu prijavu protiv ministra inostranih poslova BiH Bisere Turković i ambasadora BiH u UN Svena Alkalaja, saznaje Srna.

Dodik je krivičnu prijavu podnio zbog postojanja osnova sumnje da su Turkovićeva i Alkalaj zloupotrijebili službeni položaj i ovlaštenja u namjeri da drugom nanesu štetu i teže povrede prava drugog tako što su postupali protivno Ustavu koji predviđa da je Predsjedništvo BiH nadležno za vođenje spoljne politike.

U krivičnoj prijavi je navedeno da je Turkovićeva juče samoinicijativno, neovlašteno i bez odluke Predsjedništva BiH dala nalog Alkalaju da na sjednici Generalne skupštine UN podrži inicijativu za suspenziju Ruske Federacije iz Savjeta za ljudska prava UN.

Zloupotrebom položaja i ovlaštenja nanesena je šteta i drugom, u ovom slučaju Republici Srpskoj jer je usljed nezakonitog djelovanja Turkovićeve i Alkalaja Republika Srpska spriječena da u konkretnom slučaju učestvuje putem svog predstavnika koji se bira sa teritorije Srpske u raspravljanju i odlučivanju o ovom važnom i konkretnom pitanju spoljne politike.

Ovakvim postupkom su nanijeli štetu i time povrijedili prava članova Predsjedništva BiH, kao i pravo srpskog člana Predsjedništva da ostvaruje svoja prava iz nadležnosti kako je to pripsano članom V 3 a Ustava BiH čime su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz Člana 220 Krivičnog zakona BiH. 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se