5.4 C
Zvornik
25. април 2024.

Zeving: Sankcije Rusiji imaju negativan uticaj i na one koji ih uvode

Šef njemačke Dojče banke Kristijan Zeving upozorio je na posljedice u slučaju obustavljanja gasovoda „Sjeverni tok jedan“ i apelovao da se ne žuri sa uvođenjem novih sankcija Rusiji, jer imaju negativan uticaj i na one koji ih uvode.

„Ako obustavimo Sjeverni tok jedan to ne bi značilo prekid isporuka ruskog gasa u NJemačku, ali bi uskoro dovelo do ozbiljnih problema sa snabdijevanjem energentima i značajnog povećanja cijena u našoj zemlji“, rekao je Zeving u intervjuu za list „Velt am zontag“.

On je rekao da prvo moraju da stupe na snagu najavljene sankcije protiv Rusije, čiji efekat, kako ističe, neće biti poguban samo po rusku ekonomiju.

„Te sankcije imaju negativan uticaj i na nas i mi treba to da izdržimo. Zato iznova i iznova treba da preispitujemo da li su nam u tom slučaju potrebne još oštrije sankcije“, rekao je Zeving.

Ukoliko njemačka Vlada ipak bude smatrala da je to neophodno, kaže Zeving, ta odluka će biti podržana, prenosi „Sputnjik“.

On je dodao da je, u svjetlu situacije u Ukrajini, Dojče banka značajno smanjila svoje poslovanje u Rusiji.

Kako je ranije rekao za Sputnjik

Direktor odjeljenja za ekonomsku saradnju Ministarstva spoljnih poslova Rusije Dmitrij Birčevski rekao je ranije za „Sputnjik“ da je nagli rast cijena na evropskom tržištu posljedica odustajanja od „Sjevernog toka dva“.

„Moskva žali što je projekat postao žrtva povezivanja politike i ekonomije“, rekao je Birčevski.

Gasovod „Sjeverni tok jedan“ prolazi kroz Baltičko more i spaja Rusiju i NJemačku, a više od 10 godina kroz njega se zapadnoj Evropi regularno isporučuje gas.

Zapadne zemlje uvele su Rusiji obimne sankcije nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini. Takođe, mnoge velike kompanije saopštile su da obustavljaju ili prekidaju djelatnost u Rusiji.

Kremlj je priznao da su ograničenja „veoma ozbiljna“, ali da su se vlasti za njih unaprijed pripremale.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se