9.3 C
Zvornik
24. април 2024.

U Milićima veći broj intervencija vatrgasaca uz manjak pripadnika jedinice

Starješina Teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice u Milićima Miodrag Pantić rekao je da su, zbog čišćenja njiva, počeli požari i apelovao da građani ne pale vatru bez preduzimanja preventivnih mjera, te da, ukoliko uoče požar, prijave vatrogascima.

Milićki vatrogasci su prošle godine, sa manjkom zaposlenih, imali 141 izlazak na teren, a najviše je bilo intervencija na gašenju livada i požara na dimnjacima.

Pantić je izjavio Srni da su, zbog nesavjesnog čišćenja livada prilikom proljećnog pripremanja njiva za sjetvu, paljenja smeća i deponija, vatrogasci u prošloj godini intervenisali 16 puta, na šumskim požarima 12, a da prednjače i požari na dimnjacima i pomoćnim objektima.

„Karakteristično za prošlu godinu, a bojim se da nam se ne ponovi i ove, jeste povećan broj požara na otvorenom prostoru, sa veoma velikim površinama zahvaćenim vatrom jer oni koji ih podmeću, prijavljuju požar poslije nekoliko sati kada je teško lokalizovati, kada dođu i do stambenih objekata, što može napraviti ogromne štete i, što je najgore, za takve postupke niko ne snosi posljedice“, ukazao je Pantić.

Pantić je naveo da je problem Teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice u Milićima nedostatak radne snage jer ih trenutno u jedinici ima samo 10, što je za dva manje od zakonskog minimuma.

„Jedan broj pripadnika napustio je jedinicu, a na njihovo mjesto nije niko primljen, tako da smo u jednom momentu ostali sa samo osam pripadnika“, dodao je Pantić.

On je rekao da se, s obzirom na to da je ova jedinica odnedavno vatrogasno-spasilačka, uvećava raznovrsnost intervencija, zbog čega je urgentno popunjavanje jedinice novim kadrom.

Pantić je ukazao i na problem koji vatrogascima u intervencijama zadaju neobilježena minska polja zaostala iz prethodnog rata, te apelovao da se ovaj problem riješi.

„Ranije su ta polja bila obilježena, ali su table sa upozorenjima nestale, što predstavlja problem ne samo vatrogascima na terenu, nego i stanovništvu koje se kreće u tim rejonima“, dodao je Pantić.

Za gašenje požara milićki vatrogasci na raspolaganju imaju pet vozila.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se