12 C
Zvornik
19. април 2024.

Tržišna inspekcija kontroliše cijene u marketima

Od kada je došlo do naglog poskupljenja, cijene goriva na benzinskim pumpama su pod lupom inspektora, a odnedavno i cijene osnovnih životnih namirnica u marketima. Da li se poštuje uredba kojom se ograničava marža, ali i kolika količina robe je u skladištima, inspektori provjeravaju po čitavoj Republici Srpskoj.

„Nismo dobili još konačan izvještaj, zato što kontrole tamo malo duže traju, jer su ogromne količine robe i tu inspektori ostaju malo duže. Ali ima naznaka i imamo podatke da ima i tamo prekršaja, odnosno da su utvrđeni prekršaji i ima prekoračenja. Mi ćemo tu sigurno reagovati, niko tu neće biti pošteđen, svi koji se ne pridržavaju zakonske regulative biće sankcionisani“, rekao je Radivoje Gavrić, v.d. glavnog tržišnog inspektora Republike Srpske. 

Zbog straha od nestašice građani su neopravdano počeli stvarati zalihe brašna, šećera, ulja, čime ugrožavaju tržište. Kako bi napravili balans pojedini marketi su ograničili količinu ulja koju pojedinac može kupiti. Ali nedozvoljeno. 

„Dozvoljena količina za kupovinu je ona koja može zadovoljiti  potrebe domaćinstva na sedmičnom nivou. Razlog tome je činjenica da su u pitanju artikli na kojima mi nemamo neku posebnu zaradu, a nerijetko tu situaciju koriste preprodavci, koji uzimaju jako velike količine i onda te iste proizvode prodaju po mnogo većim cijenama“, rekla je Aleksandra Marković, portparol trgovačkog lanca „Tropik“ . 

„Ograničenje nije dozvoljeno, nije propisano, ukoliko to naravno Vlada svojom odlukom nije donijela, a trenutno se takva odluka ne nalazi na snazi i ni jedan market potrošače po tom osnovu ne bi smio da diskriminiše. Dakle, nama je dozvoljeno da kupimo onoliko proizvoda koliko želimo“, rekao je Dušan Srdić, predsjednik Udruženja potrošača „Reakcija“.

Od voća, povrća, brašna, gotovo sve što ima i u marketima i tržnicama, na tezgama je jeftinije. Na onoj banjalučkoj je i alternativa za ulje povoljnija. Kao nikada prije, kilogram masti i litar ulja, dostigli su skoro istu cijenu, 4 KM. Ipak, prodavačici Rađeni Topić to obim posla nije povećalo. Iako se cijene na njenoj tezgi nisu promijenile, i dalje dolaze samo redovni kupci. 

„Pa domaće proizvode kako je teško proizvesti i doći do njih, nisu ni skupi, to se može reći da nije skupo. Kupuje li se brašno možda više nego inače? Pa ne, uobičajeno je. Ko je uzimao prije, uzima i sada, ko pravi pogaču on i sad dođe po brašno pogaču da napravi“, rekla je Rađena Topić, prodavačica na Banjalučkoj tržnici. 

Svijetla tačka na kraju tunela koja bi mogla značiti i niže cijene hrane je najavljeno pojeftinjenje goriva od iduće sedmice. Već danas su cijene na pojedinim pumpama niže, ali i dalje prelaze 3 KM. 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se