8.1 C
Zvornik
26. април 2024.

Srpske kamiondžije i dalje „zarobljene“ Ukrajini

Petorica vozača kamiona iz Srbije koji su se zatekli Ukrajini već 11 dana zaglavljeni su u ratom zahvaćenoj zemlji, odakle danonoćno apeluju i traže spas, jer im ponestaje novca i hrane, a sve više brinu i za svoju bezbjednost.

U najtežem položaju je prevoznik iz Končareva kod Jagodine Aleksandar Dražić, koji je blokiran na parkingu udaljenom tridesetak kilometara od Kijeva, dok su preostala četiri vozača na prelazu na ukrajinsko-poljskoj granici Jagodin.

Dražić je za „Večernje novosti“ rekao da najveći dio vremena provodi u skloništu pošto se bombe i pucnjava neprestano čuju i dodao da ima utisak da su borbe sve žešće i da je na desetak kilometara od njega najveće žarište.

„Uglavnom sam danju bio napolju i kod kamiona, a noću u skloništu, ali od subote uopšte ne izlazim iz skloništa“, naveo je Dražić. Vladimir Belić, jedan od četvorice kamiondžija blokiranih na prelazu Jagodin, rekao je da im ukrajinski carinici uvijek traže neke nove papire i da na taj način odgovaraju na garancije koje im šalju iz Srbije.

On je istakao da zna da ih u Ukrajini tretira njihova služba bezbjednosti, ali da im se na carini niko ne obraća i da ne znaju na čemu su, tako da im nije preostalo ništa drugo nego da se nadaju da će pregovori uspjeti.

„Ako samo primete da izađemo iz kamiona, da se krećemo i stojimo zajedno, odmah prilaze sa puškom i šalju nas nazad u kamion. Sada nam je nestalo i hrane. Nedavno nam je kolega iz Ukrajine zamenio novac, a pare su potrebne i za toalet“, rekao je Belić.

Trenutno im je, kako je naveo, najveći problem nafta, jer je više nemaju.

„Samo sanjamo da što pre budemo na slobodi“, poručio je Belić. Zajedno sa njim i trojicom kolega iz Srbije na graničnom prelazu Ukrajine i Poljske nalaze se i dvojica vozača iz Sjeverne Makedonije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se