8.1 C
Zvornik
25. април 2024.

Šekovići: Čuvati sjećanje na herojstvo Drugog odreda Specijalne policije

Veterani Drugog odreda Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske obilježili su danas u Šekovićima 29 godina od formiranja ove ratne jedinice.

Jedinica, koja je formirana 10. marta 1993. godine u Šekovićima, u ratnim dejstvima širom Republike Srpske izgubila je 21 pripadnika, dok je više od 200 boraca teže ili lakše ranjeno.

U Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Šekovićima služen je parastos, a zatim su učesnici skupa položili cvijeće na centralno spomen-obilježje i u spomen-sobu u kojoj se čuva uspomena na ove hrabre junake.

Srn2022 3 6 1230894 3

Ratni komandant jedinice i predsjednik Udruženja veterana Drugog odreda Miloš Stupar rekao je novinarima da su se šekovićki specijalci borili na sarajevskom i krajiškom ratištu, Podrinju, Ozrenu i drugim mjestima gdje se branila Republika Srpska.

Stupar je izjavio da se mora čuvati i baštiniti tradicija Drugog odreda i uvijek se prisjećati ljudi koji su dali živote za Republiku Srpsku.

On je naveo da nema ratišta gdje nisu išli da „gase požar“, da odbrane srpski narod i teritoriju.

Stupar je dodao da je kroz odred prošlo oko 500 boraca.

Srn2022 3 6 1230894 1

On je ukazao da su nakon rata osuđeni i prošli golgotu osam ljudi, a više od 80 ih je na razne načine kažnjavano iako nisu bili ni krivi ni dužni, jer nisu učestvovali u zločinu ni u njihovom činjenju.

„Posljednja dešavanja su pokazala da je bitno da sa ove strane Drine imamo svoju državu, državnost i institucije“, naveo je Stupar.

Zoran Tomić, koji je imao je 21 godinu kada je uzeo pušku, rekao je da je bilo teško, ali su imali jake i dobre borce koji su znali za šta se žrtvuju.

On je dodao da se mora sačuvati Republika Srpska kako ovolike žrtve ne bi bile uzaludne.

Srn2022 3 6 1230894 0

O junačkoj borbi pripadnika Drugog odreda svjedoči dokumentarni film „Heroji, tu pored nas“, čiji je autor LJubiša Milutinović, pripadnik Drugog odreda.

Skupu u Šekovićima prisustvovali su, osim pripadnika jedinice, predstavnici ostalih odreda Specijalne brigade i rukovodstva opštinskih i regionalnih boračkih organizacija Birača.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se