15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Robot stigao u „Aluminu“:  Pakovanje vreće 6 sekundi!

Kompanija „Alumina“ iz Zvornika  nabavila je potpuno automatizovanu liniju za pakovanje gotovih proizvoda na pogonu za proizvodnju fino precipitiranih hidrata. Nova linija pakovanja predstavlja posljednju riječ tehnike kad je u pitanju pakovanje malih vreća. Proces je u potpunosti automatizovan, pri čemu jednu od glavnih operacija obavlja robot.

Pomoćnik direktora za tehnička pitanja u„Alumini“ dr Zoran Obrenović kaže da će nabavka nove savremene linije za pakovanje stvoriti dodatnu sigurnost kod kupaca ove kompanije.

-Protekli period iskoristili smo, pored ostalog, da često budemo i tehnička podrška našim kupcima u prilagođavanju naših proizvoda njihovim tehnološkim procesima. Kada kupcu obezbijedite kvalitetan proizvod, kada ga upakujete na način kako on to želi i kada mu budete tehnička podrška, onda ste tog kupca praktično dobili zauvijek – naglašava Obrenović, objašnjavajući da je tržišište danas sve probirljivije, zahtjevi kupaca  primoravaju proizvođače na konstantna unapređenja, što i od „Alumine“, kao  kompanije koja cjelokupnu svoju proizvodnju plasira na inostrano tržište, traži da prati savremene tokove i radi na optimizaciji svog procesa kao bitnog segmenta u daljem razvoju fabrike.  

Slika 1

U Sektoru za razvoj „Alumine“ kažu da projekat nove linije pakovanja predstavlja značajan iskorak kako u kvalitetu i brzini pakovanja, tako i u povećanju ukupnog kapaciteta i fleksibilnosti u odgovoru na zahtjeve kupaca.

-Nova linija pakovanja, zbog potpuno automatskog rada i završne dorade upakovanog proizvoda, pruža svojevrsni benefit za proizvodni proces, a pored toga i ima značajan uticaj na marketinški segment  kompanije „Alumina“ – ističe Vladislav Sekulić, vodeći inženjer u Sektoru za razvoj.  

On kaže da uvođenje u rad modernih tehnologija predstavlja dobar put da „Alumina“, sa svojim proizvodima, bude konkurentnija na tržištu.

-U zavisnosti od podešavanja parametara punilice, može se povećavati ili smanjivati vrijeme punjenja vreće. Parametri su tako podešeni da je za punjenje jedne vreće potrebno 6 sekundi – ističe Sekulić. Kako kaže, od vrste materijala i dimenzija vreća koje se koriste za pakovanje, mijenja se i sam kapacitet punjenja i slaganja  vreća.

slika 2

– Za papirne vreće ukupne mase 25 kg kapacitet je 5 do 6 tona upakovane robe po satu, dok je za polietilenske vreće istih dimenzija kapacitet oko 4 do 5 tona za sat. Za sada se pakuju vreće od 20 i 25 kilograma,  a pored toga postoje mogućnosti i za druge kilaže zavisno od zahtjeva kupca – kazuje Sekulić.

Pored unapređenja procesa pakovanja, poseban benefit se ogleda i kroz kvalitet upakovane robe, jer je to nezaobilazan parametar za konkurentnu poziciju na tržištu fino precipitiranih hidrata, objašnjavaju u Sektoru za razvoj. 

Zamjenik rukovodioca pogona za proizvodnju fino precipitiranih hidrata u kompaniji „Alumina“ Ognjen Lakić kaže da nabavkom nove savremene pakirnice, kompanija ima automatsku liniju, koja kao finalni proizvod obezbjeđuje potpuno upakovanu paletu spremnu za skladištenje ili utovar.

slika 3

-To će značajno olakšati i ubrzati rad na pogonu i maksimalno rasteretiti radnu snagu u ovom segmentu, jer je ovaj dio posla do sada oduzimao puno vremena i angažovanje ljudstva zbog pretežno ručnog rada. Vrlo značajno je naglasiti da je oprema   upotpunosti ograđenja zaštitnim ogradama i sigurnosnim barijerama čime su zadovoljeni svi zahtjevi za bezbjedan i siguran rad. Pored toga,  jednostavan interfejs čini upravljanje kompletnom linijom vrlo jednostavnim i uz sve navedene sigurnosne mjere ista će moći da radi uz minimalan nadzor,  a povremeno i bez prisustva radnika uz nadzor posredstvom video kamera iz komandne sale. Ovako upakovan proizvod će dodatno povećati logističku spremnost pogona, omogućavajući lagerovanje stabilnih zaliha i na drugim lokacijama unutar fabrike a da se pri tome ne narušava kvalitet što će značajno ubrzati otpremu  – ističe Lakić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se