18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Pašalić: Dovoljne zalihe pšenice i brašna

– Imamo 25.000 tona pšenice u mlinovima i taj podatak je konstantan u posljednjih petnaestak dana – rekao je Pašalić u Banjaluci.

Pašalić je napomenuo da je Srbija poručila da će pomoći ukoliko bude nekih problema.

Navodeći da je posljednjih dana bilo određenih prijava zbog otežanog transporta pšenice ili kukuruza iz Srbije, Pašalić je rekao da će, prema najavama, privrednici iz Srpske koji su ranije sklopili ugovore i platili pšenicu ili kukuruz u Srbiji do kraja ove sedmice, ili početkom naredne, moći tu robu transportovati u Srpsku.

Pašalić je podsjetio da je bilo više izjava od najodgovornijih ljudi iz Srpske i Srbije da neće biti problema kada je u pitanju obezbijeđenost osnovnim životnim namirnicama.

On je rekao da postoje informacije da se u nekim malim prodavnicama koje imaju male zalihe desi jednodnevna nestašica, ali da je to rezultat veće, neracionalne kupovine.

– Ako pogledate zalihe u većim marketima, sa većim skladištima, apsolutno nema nestašice, niti ima potrebe za paničnim kupovanjem namirnica, jer se time samo vještački podiže njihova cijena – naglasio je Pašalić.

USKORO DOVOLjNE KOLIČINE MINERALNOG ĐUBRIVA

Ministar poljopruvrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas da je cilj obezbjediti da se na tržištu nađu potrebne količine mineralnog đubriva, kojeg za sada nema dovoljno.

– U tome smo na dobrom putu. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara razrađuje sa partnerima iz Turske način dopremanja nekih 50.000 tona mineralnog đubriva, prije svega azotnog đubriva koje dogovarano prije nekoliko dana u Turskoj, a o čemu je u javnosti govorio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik –  rekao je Pašalić novinarima u Banjaluci.

On kaže da se upravo radi na tome kako da se to đubrivo dopremi na najefikasniji način.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se