31.4 C
Zvornik
16. јул 2024.

Otvaranje retrospektivne izložbe Goranke Matić „Iskustvo u gužvi“ u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti u Beogradu priređuje retrospektivnu izložbu fotografkinje Goranke Matić „Iskustvo u gužvi“ koja je ujedno prva u nizu zajedničkih projekata koju MSU RS realizuje sa Muzejom savremene umetnosti u Beogradu nakon potpisanog Sporazuma o saradnji 2021. godine koji predviđa da se već postojeća saradnja ove dvije institucije intenzivira u narednom periodu.

AUTOPORTRET

Goranka Matić prisutna je na umjetničkoj sceni već četrdeset godina, a njen rad se od samih početaka paralelno odvijao u domenima novinske, reportažne i umjetničke fotografije. Izložba „Iskustvo u gužvi” kroz podjelu na pet žanrovskih cjelina teži da istakne polivalentnost profesionalnog angažmana autorke – s jedne strane kao novinskog hroničara muzičkih, likovnih pa i političkih događaja, sa druge strane, posvećenog umjetničkog fotografa sa konceptualno zaokruženim autorskim projektima i ciklusima.
Iako su se teme i žanrovi razlikovali u zavisnosti od angažmana ali i prirode interesovanja, to nije uticalo na kreativnu poziciju Matićeve već, upravo suprotno, na ujednačavanje vizuelnog i semantičkog pristupa, koji se ogleda pre svega u jednako jasnoj autorskoj koncentrisanosti kako na ljude tako i na događaje i situacije. Otud i naziv ove retrospektivne izložbe – Iskustvo u gužvi, čija je namjera upravo da se nepretenciozno, pomalo i poetično, imenuje proces rada Matićeve.

Goranka Matic 9. mart 1991.

Retrospektivnu postavku u Banjaluci čini nekoliko stotina fotografija i materijala druge vrste (arhiva, dokumentacija, foto-eseji) u kojima se istuču autorske fotografije rok koncerata i protagonista novog talasa zajedno sa akterima likovne scene, koje su nastale 80-ih godina uglavnom u Studentskom kulturnom centru. Pored toga, njen fotografski opus sadrži i portrete umjetnika, pisaca, reditelja, glumaca, i političara, kao i kultne fotografije beogradskih protesta i burnih devedesetih.
NJene fotografije izlazile su u gotovo svim vodećim časopisima bivše Jugoslavije (Duga, Politika, Omladinske novine, Beorama, Ritam, Liberation, Polet, Delo).

G. Matic Idoli na bazenu 1982.

Izložba „Iskustvo u gužvi“ premijerno je predstavljena u martu 2021. godine u MSUB, potom u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, banjalučka publika imaće prilike da je posjeti do 3. maja 2022.godine, a nakon toga putuje u Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu.
Kustos izložbe je Una Popović, viša kustoskinja MSUB, a koordinator projekta u MSU RS Lana Pavlović, viša kustoskinja.

U petak 11. marta u 19 časova u MSU RS biće priređeno autorsko vođenje Goranke Matić, koja će sa kustoskinjom izložbe Unom Popović publici predstaviti svoj bogat i raznovrstan opus sa osvrtom na brojne kultne fotografije koje je zabilježila tokom svoje četrdesetogodišnje fotografske karijere.

Goranka Foto Bojana Janjic 1

Biografija:

Goranka Matić rođena je 1949. godine u Mariboru (Slovenija). Završila je studije istorije umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 1971. godine bila je stalni saradnik Studentskog kulturnog centra kao jedna od urednica likovnog programa i kustos galerije „Srećna nova umetnost”. Od 1978. do 1980. vodila je „Galeriju 45” na Novom Beogradu. Fotografijom se aktivno bavi od 1980. godine. Profesionalnu karijeru započela je u časopisu DŽuboks, zatim Startu, Svijetu. NJene fotografije izlazile su u gotovo svim vodećim časopisima bivše Jugoslavije (Duga, Politika, Omladinske novine, Beorama, Ritam, Liberation, Polet, Delo). Bila je urednica fotografije u nedeljniku Vreme (1990–2006), u dnevnom listu Politika (2006–2010) i na Radio-televiziji Srbije (2011–2015).
Tokom osamdesetih godina, najznačajniji je njen rad u oblasti rok fotografije, naročito u okviru neformalnog pokreta nazvanog novi talas. Tada nastaju neki od kultnih omota ploča vodećih muzičara tog perioda (Idoli, U škripcu, Bajaga i instruktori, Đorđe Balašević i dr). Predavala je na Fakultetu političkih nauka i Fakultetu za medije i komunikaciju u Beogradu (foto-žurnalizam i dokumentarna fotografija).
Prva je žena fotograf član foto-sekcije ULUPUDS-a.
Tokom svoje umjetničke karijere učestvovala je na brojnim kolektivnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. NJeni radovi nalaze se u kolekciji Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Dobitnica je nekoliko značajnih nagrada.
Nagrade:

  1. Nagrada na 39. Oktobarskom salonu „Ukusi su različiti” (foto: diptih Male i velike priče)
  2. Nagrada „Osvajanje slobode”, priznanje fondacije „Maja Maršićević-Tasić”
  3. Nagrada „Politike”, iz fonda „Vladislav Ribnikar” (za najuspeliju izložbu 2003, „Tiho teče Sutjeska”)
  4. Godišnja nagrada ULUPUDS-a
  5. Nagrada Udruženja novinara Srbije za životno delo
  6. Nagrada Fondacije „Tanja Petrović” za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se