23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Objelodanjen izvještaj o zločinima nad sarajevskim Srbima

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine jednoglasno je utvrdila 10. marta 2021. da je srpskom narodu u BiH učinjena velika nepravda i dokumentovala srpska stradanja u tom gradu.

Šestočlana Međunarodna komisija, kojoj je predsjedavao profesor iz Izraela Rafael Izraeli, na 1.000 stranica izvještaja dokumentovala je da su SAD, neopravdano, Srbe optužile za rat u kojem su učestvovala tri naroda.

Navedeno je da su Srbi, bez argumenata, najčešće nazivani ubicama, napadačima, a na kraju i počiniocima, kako su to tvrdili u Sarajevu, „genocida“.

U Sarajevu je tokom rata u BiH ubijeno oko 3.000 srpskih civila, a 1.700 je teško ranjeno, navedeno je izvještaju Nezavisne međunarodne komisije.

Komisija, koja je formirana prema nalogu Vlade Republike Srpske, konstatovala je da dvije trećine mrtvih i ranjenih nisu imale veze s ratnim dejstvima, već su žrtve zločina.

U Sarajevu je bilo 211 logora i mjesta zatvaranja Srba, kojih je na hiljade zatočeno bez jasnog povoda, a zatvorenici su pretrpjeli najteže nasilje, isključivo zbog nacionalnosti, navedeno je u izvještaju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se